Românii vor avea o nouă sărbătoare națională. Ziua ardelenilor!

ziua ardelenilor - sarbatoare nationala
Ziua ardelenilor ar putea fi declarată sărbătoare națională

Românii ar putea avea o nouă sărbătoare națională și, pe cale de consecință, o nouă zi liberă. Inițiativa aparține mai multor parlamentari de la PNL și PMP care propun ca ziua de 15 mai să devină Ziua ardelenilor, zi de sărbătoare naţională.

Potrivit iniţiatorilor propunerii legislative, care a fost deja depusă la parlament, actul istoric de la 1 Decembrie 1918 a avut la bază programul revoluţiei române de la 1848, enunţat pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, pe 15 mai 1848. Proiectul de lege a fost depus la Parlament.

”Ziua de 15 mai are o însemnătate istorică deosebită pentru ardeleni. Pe data de 15 mai 1848, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj s-au adunat 40.000 de români, care şi-au expus revendicările naţionale, politice, religioase şi sociale, pentru ca naţiunea romănă din Ardeal să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi celelalte naţiuni care locuiau în această provincie”, se menţionează în expunerea de motive a proiectului de lege depus la Parlament de parlamentari PNL și PMP.

Aceștia precizează că Marea Adunare de la Blaj din 15 mai 1848 a însemnat începutul organizării politice moderne la românii transilvăneni.

”După cum sublinia şi marele om politic sălăjean Iuliu Maniu, strănepotul lui Simion Bărnuţiu, actul istoric de la 1 Decembrie 1918 a avut la bază programul revoluţiei române de la 1848, enunţat pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, în ziua de 15 mai 1848. (…) Credem că propunerea noastră, ca ziua de 15 mai să devină o zi de sărbătoare naţională, este cu totul îndreptăţită”, se mai arată în expunerea de motive, potrivit Mediafax.

Cum ar putea fi marcată sărbătoarea

Inițiatorii arată și cum ar putea fi marcată sărbătoarea: Sărbătorirea anuală a Zilei ardelenilor poate fi marcată de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale, reprezentanţele României în străinătate, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-artistic şi ştiinţific.

Precedentul Zilele Olteniei

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a semnat, pe 13 aprilie, decretul de promulgare a legii care stabileşte instituirea zilei de 21 martie – Ziua Olteniei.

Iniţiatorii susțineau în promovarea sărbătorii că regiunea este locul de plecare al primei revoluţii moderne, Revoluţia lui Tudor Vladimirescu şi se cuvine marcarea momentului în care Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti.

ZILE LIBERE rămase în 2017

  • 1 iunie – Ziua Copilului
  • 5 iunie – a doua zi de Rusalii
  • 15 august — Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei
  • 1 decembrie — Ziua Națională a României
  • 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


7 + 3 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.