Oamenii de știință sunt în alertă după ce cel mai mare aisberg din lume, care măsoară în jur de 5.000 de kilometri pătrați, se desprinde acum de Antarctica, iar banchiza uriașă de gheață mai are puțin până să se prăbușească.
Fisura apărută în banchiza de gheață a crescut în ultimele 6 zile cu nu mai puțin de 17 kilometri și se află acum la 13 kilometri distanță de marginea blocului de gheață.
Adrian Luckman, liderul unei echipe de cercetători din Regatul Unit, care monitorizează evoluția fisurii încă din anul 2004 afirmă că, până acum, fisura era paralelă cu marginea banchizei de gheață, însă direcția de rupere s-a schimbat acum și pare că suntem aproape de dezastru.
Oamenii de știință spun că nu se poate face nimic pentru a împiedica inevitabilul.
”Este posibil și cel mai probabil se va întâmpla ca blocul de gheață să se prăbușească și nu va fi un proces lent: se poate întâmpla într-o zi sau două”, a afirmat Poul Christoffersen, cercetător al Universității Cambridge, potrivit Digi24.ro.
Odată eliberat, aisbergul denumit denumit Larsen C nu va avea un impact asupra creșterii nivelului oceanelor, dar va constitui o uriașă barieră de gheață plutitoare.
Banchiza este un strat plutitor de gheață care se formează în regiunile oceanice polare. Foarte frecvent este constituită din blocuri de gheață fracturate și care se sudează din nou.
Oamenii de știință se tem că dezintegrarea banchizelor va determina deplasarea ghețarilor în largului oceanului, pe fondul creșterii temperaturilor, determinată de fenomenul de încălzire globală, ceea ce va duce la creșterea nivelului mărilor și oceanelor, atrag atenția cercetătorii.
În ultimii 20 de ani, două bucăţi din calotă, numite Larsen A şi Larsen B, s-au rupt şi s-au prăbuşit, iar acum este a treia oară când se poate petrece acest fenomen, cu calota Larsen C. În luna decembrie a anului trecut s-a produs o fisură lungă şi adâncă în calota Larsen C, iar fisura a crescut masiv în ultimele luni.
Presa a speculat că aisbergul are mărimea statului Delaware sau că este de 22 de ori mai mare decât Bucureștiul.
Surse selective: Digi24.ro, Descoperă.ro