Bougainvillea sau floarea de hârtie cum mai este cunoscută poate transforma un banal balcon sau o pergolă.
Originar din ţările mediteraneene, arbustul căţărător cu spini şi o mare de flori este o încântare pentru ochii turiştilor.
Mereu verde
În ţările cu climă caldă creşte în grădini dar a fost aclimatizată şi la noi şi creşte în ghivece. Vara poate împodobi un balcon sau o grădină, dar iarna se adăposteşte în casă în ghivece. Cu toate acestea, nu-şi pierde niciodată frunzele, fiind mereu verde.
Varietăţi
Întâlnită mai des cu flori de culoare mov, bougainvillea poate avea flori de culoare roşie, oranj, gălbui sau albe. Plantele mici au preţuri moderate, dar cele de dimensiuni mai mari sunt dificil de achiziţionat: costă mai mult de 100-120 ron exemplarul. Se poate achiziţiona de la florării sau din raioanele specializate ale supermaketurilor mai ales în perioada de primăvară.
Îngrijirea
Este o plantă iubitoare de lumină, astfel că poate fi amplasată pe balcon sau în grădina însorită. Va asigura un decor spectaculos cu ajutorul florilor abundente. Poate rămâne afară de primăvara devreme, după ce trece pericolul îngheţului, până toamna târziu. Se adăposteşte în casă abia după ce temperatura scade sub 6 grade.
Citeşte şi: Tratamente bio pentru cultura de roşii. Cum scapi de mană şi de putregaiul cenuşiu
Nu trebuie udată foarte mult pentru că îi vor cădea bobocii de flori şi nici ţinută la umbră pentru că nu va înflori decât rar sau chiar deloc.
Primavara si vara, udarea se face in asa fel incat pamantul sa fie mereu reavan, in timp ce toamna si iarna se diminueaza simtitor. Lastarii prost plasati se tund dupa inflorire, lucru care stimuleaza ramificarea si deci aparitia mai multor flori. Tunderea si corectarea mai severa a aspectului se face la sfarsitul ienii, notează jurnalul.ro.
Plantă „versatilă”
Bougainvillea poate fi modelată sub diverse forme. Poate fi condusă pe un inel de sârmă în arcadă, poate fi urcată pe o pergolă sau lăsată să curgă dintr-un ghiveci. Poate fi tunsă ca un arbust sau chiar lăsată să acopere un zid sau un gard. Botaniştii au reuşit să obţină şi bonsai din bougainvillea, o adevărată încântare pentru cunoscători.
Citește și: Cum să îngrijeşti un trandafir japonez ca să înflorească. 7 ponturi pe care nu…
Înmulţirea
Inmultirea se realizeaza cu ceva dificultate, in sensul ca procesul de inradacinare dureaza aproximativ doua luni. Se folosesc lastari semilemnificati, care vor fi atent supravegheati pana cand vor forma radacini suficient de robuste. Dupa aceea vor trebui transplantati in ghivece nu prea mari si in sol care sa contina 20% nisip. Vara se pot folosi pentru inradacinare si lastari tineri. Alta metoda de inmultire este marcotajul aerian sau utilizarea semintelor, dar ele se folosesc numai de specialisti pentru obtinerea de soiuri noi, mai notează sursa citată.