O plantă cățărătoare care înfrumusețează și parfumează grădinile, caprifoiul sau Mana Maicii Domnului este cunoscută pentru mireasma de neînlocuit. Planta este originară din Asia de est, are florile abia ivite albe, iar după câteva zile capătă o culoare galben roşcat.
Mana Maicii Domnului este folosită în diverse boli, sub formă de infuzii, decocturi sau cataplasme. Florile se recoltează cu precădere primăvara sau la începutul verii când floarea este încă în stadiul de boboc.
De unde vine numele Mana Maicii Domnului
În tradiţia populară se vorbeşte despre planta care poartă numele Maicii Domnului ca una cu efecte tămăduitoare atât pentru bolile trupeşti, cât şi pentru cele sufleteşti.
Legenda spune că Maica Domnului cu micul Iisus în braţe a căutat adăpost la mai multe plante ca să scape de soldaţii lui Irod când aceştia o hărţuiau. Singura plantă care a primit-o, oferindu-i adăpost, a fost caprifoiul.
La plecare, Maica Domnului a binecuvântat-o menind-o să aiba puteri vindecătoare: „De azi înainte şi până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să-l salvezi de la moarte aşa cum ai făcut tu pentru mine”.
Iată în ce boli puteți folosi Mana Maicii Domnului:
Ceaiul de caprifoi are efect calmant
Florile caprifoiului au proprietăți antibacteriene, antivirale și antiinflamatoare. Febra acută, durerile în gât și cele de cap se pot trata cu ceaiul de caprifoi, pe care îl obții dintr-o ceașcă cu flori la 1 litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară și se beaui 2-3 căni pe zi.
Ceaiul este contraindicat persoanelor cu diaree acută sau care au probleme cu stomacul. Mai poate fi utilizat și în caz de abces mamar și intestinal, dizenterie și durere în timpul urinării.
Citește și: De ce recomandă nutriționiștii să mâncăm slanina. Beneficiile surprinzătoare
Rădăcina de caprifoi, bună pentru inimă
Infuzia cu rădăcină de mana Maicii Domnului încetinește coagularea sângelui și ține la distanță bolile de inimă. În plus, calmează crampele și durerile articulare la persoanele care suferă de artrită sau reumatism.
O cană cu rădăcină de caprifoi mărunțită se pune la fiert în 7 căni de apă. Se lasă pe foc 30 de minute, iar după ce s-a răcit, se strecoară și se păstreză în sticle la frigider. Se administreză 2 căni pe zi, timp de 7 zile.
Florile macerate grăbesc vindecarea rănilor
Se lasă la macerat peste noapte o ceașcă cu flori de caprifoi, la un litru de apă. Dimineața se filtrează amestecul și cu soluția rezultată se pun comprese pe zonele afectate de acnee, răni, abcese și cicatrici.
Landia.ro îți mai recomandă:
- Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei ţuică de prune? Vei fi uimit!
- De ce recomandă nutriționiștii să mâncăm slanina. Beneficiile surprinzătoare
- Grasimi bune care te ajută în lupta cu bolile. De ce nu ar mai trebui să fugi de ele
- 7 alimente interzise pe care nu ar trebui să le refuzăm
- Cum e corect? Trei mese principale pe zi sau mai multe mai mici? Răspunsul specialiștilor