Grădina Zmeilor, locul din România unde fiecare stâncă are o poveste – FOTO & VIDEO

gradina zmeilor salaj
Sursa foto: cartitaplimbareata.ro

Grădina Zmeilor este un ținut unic din România, întins pe o suprafață de trei hectare. Un loc care e atât de special încât de-a lungul timpului au fost născocite fel și fel de mituri! Iar legendele sunt cu atât mai frumoase cu cât încearcă să spună povestea din spatele fiecărei formațiuni stâncoase, pentru a explica de unde vine denumirea fiecăreia.

Cum s-a format Grădina Zmeilor

Potrivit Agenției Regionale pentru Protecția Mediului, formațiunile geologice din Grădina Zmeilor sunt alcătuite din gresii de culoare cenușii-gălbui, formate de-a lungul mileniilor prin acțiunile repetate ale aerului, apei, a vântului dar și din cauza oscilațiilor de temerpatură, îngheț, dezgheț, etc.

Nu în ultimul rând, la formarea stectaculoaselor stânci au contribuit și diferite procese gravitaționale care au avut loc de-a lungul timpului, cum ar fi prăbușirile sau surpările.

Cele mai frumoase legende din Grădina Zmeilor

Potrivit unei legende locale, în vremuri demult apuse, în localitatea Gălgău Almașului trăiau zmeii hapsâni, care furau fete. Când unul dintre zmeii hapsâni a furat într-o zi luna de pe cer, un voinic l-a înfruntat și a pus soarele înapoi pe cer. Zmeii care veniseră să-l ajute pe hapsân au fost orbiți de lumina puternică a soarelui, iar după ce una dintre fetele furate a rostit o vrajă, zmeii s-au transforamat în stane de piatră.

Landia.ro vă mai recomandă: 

Totuși, trebuie să știți că, infiderent că este vorba despre formațiunea stâncoasă Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Acul Cleopatrei, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul sau Sfinxul, fiecare are propria-i legendă. Cele mai spectaculoase stânci sunt Zmeul și Zmeoaica, de pe a cător terasă se pot vedea toate stâncile.

Cum ajungeți în Grădina Zmeilor

Grădina Zmeilor se află în partea central-estică a județului Sălaj, la 10 km de orașul Jibou, în bazinul Almașului, pe teritoriul vestic al satului Gâlgău Almașului, la baza dealului „Dumbrava”.

Pentru a ajunge la Grădina Zmeilor aici o puteți lua pe două rute:

• DN1F, pe ruta: Zalău – Românași – Sânmihaiu Almașului – drumul național DN1G în direcția Hida – Chendrea – Bălan – Chechiș – Gâlgău Almașului.
• DN1H, pe ruta: Jibou – Var – Tihău – drumul național DN1G până la Gâlgău Almașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


+ 3 = 10

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.