Gomboţi cu prune: Reţeta delicioasă a unei gospodine din Ardeal

gomboti cu prune

Dacă ai crescut în Ardeal sau ai fost oaspetele unor ardeleni, nu ai cum să nu fi auzit despre gomboţii sau găluştele cu prune.

Dacă locuiești în altă parte a țării, sigur ai auzit de acest deliciu ardelenesc.

Mai nou, îl poți găsi în variante congelate și în supermarket, însă parcă e mai delicios dacă îl prepari tu, acasă.

Citește și: Cea mai bună rețetă de plăcintă cu dovleac. Cum se prepară delicatesa sezonului

Iată rețeta pentru gomboți cu prune:

Ingrediente necesare:

• 300 gr cartofi
• 100 gr faina
• 1 galbenus
• 1 lingurita untura sau unt
• ½ lingurita sare
• pesmet prajit

Citește și: Cum prepari un desert delicios în doar câteva minute. Sigur vei încerca și tu!  

Mod de preparare gomboți cu prune:

Cartofii ii punem la fiert in coaja, in apa adaugam putina sare. Cand sunt fierti ii decojim si ii zdrobim ca pentru pireu, apoi lasam sa se raceasca.

Pana cartofii se racesc, punem intr-o oala mare apa la fiert si adaugam si un strop de sare.

De asemenea pregatim si pesmetul, punem o lingurita mica de ulei la incins, adaugam pesmetul si lasam pe foc mic pana se inchide putin la culoare amestecand din cand in cand.

Adaugam la cartofii raciti, faina, galbenusul, untura (untul) si sarea. Framantam bine pana devine ca un aluat si intindem, cu cat mai subtire cu atat mai bine.

galuste cu prune
Sursa foto: wikipedia

Taiem aluatul patratele, asezam prunele intregi sau jumatati dupa preferinta, presaram putina scortisoara si facem bilute.

Cand apa a dat in clocot, adaugam “bilutele”, nu toate, doar cate credeti ca ar avea loc una langa alt ape fundul vasului, eu pun in jur de 10. Lasam sa fiarba pana se ridica la suprafata, dupa care le mai lasam 1 minut.

Apoi le scoatem, le punem intr-o strecuratoare mare si le trecem sub un jet de apa calduta.

Le tavalim prin pesmetul prajit si putem sa trecem la urmatoarele…pana sunt gata toate…

DE REȚINUT: Gombotii pot fi umpluti si cu caise, sau chiar cu gem, nu doar cu prune.

Rețeta a fost publicată inițial pe gustos.ro, și aparține unei gospodine din Ardeal.

CITEȘTE ȘI: Leguma care „mănâncă“ zahăr. E duşmanul de temut al diabetului

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește comunitatea Landia pe Facebook. Like!

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
27 + 19 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.