Stela Popescu a fost găsită moartă în curtea casei, joi, pe 23 noiembrie, iar luna viitoare urma să împlinească onorabila vârstă de 82 de ani.
Cercetătorii au constatat că cele mai multe decese se întâmplă în jurul zilei de naștere.
Zilele de naştere sunt un prilej de sărbătoare, însă, după o anumită vârstă, unii oameni nu se mai bucură de propria aniversare.
Dar oamenii de ştiinţă spun că nu tristeţea provocată de îmbătrânire, pe care o simţim în apropierea zilelor de naştere, e problema cea mai mare.
Noi cercetări vin să demonstreze că în astfel de zile avem cu 14% mai multe şanse să murim decât în alte zile.
Citește și: Ce simțim atunci când murim: Emoțiile sunt neașteptat de plăcute!
Pentru a explica fenomenul oamenii de ştiinţă au emis mai multe ipoteze, printre care cea a „amânării”, potrivit descoperă.ro.
Conform acestei ipoteze, este posibil ca oamenii foarte bolnavi să se străduiască să trăiască până după ziua lor pentru a-şi atinge un prag de vârstă. În cazul atacurilor de cord şi al celor cerebrale, stresul pare să fie factorul declanşator.
Studiul sugerează că nivelul stresului creşte în aproprierea zilei de naştere, mai ales în rândul persoanelor în vârstă.
De asemenea, rapoartele arată că multe dintre internările în spital, pentru tratarea afecţiunilor cardiovasculare, au loc în preajma aniversărilor.
„O constatare interesantă este că sinuciderile din zile aniversare se întâlnesc mai des în cazul bărbaţilor. Autorii sugerează că acest lucru ar putea avea legătură cu un consum ridicat de alcool.
Pe de altă parte, este posibil ca aceşti bărbaţi, care vor să arate cât erau de nefericiţi, să fie mai predispuşi de a face o astfel de faptă atunci când consideră ei că vor atrage atenţia mai mult.
Sau poate că femeile simt că este nedrept faţă de alţii să facă un astfel de gest tocmai într-o zi de sărbătoare”, a declarat dr. Lewis Halsey, de la Universitatea din Roehampton, potrivit sursei citate.