Cum reduci factura la curent cu 40% pe timp de iarnă. Metodă eficientă pe care trebuie să o încerci

contor energie electrica

Factura la curent poate scădea cu până la 40% dacă respecţi setul de reguli de mai jos, asa cum le văd expertii ENEL.

Pe lângă aceste reguli, va trebui să faceţi şi investiţii, în electrocasnice eficiente energetic, în izolarea locuinţei, în aparatură de control al consumului.

Consumul de curent al locuinţei tale se împarte, în general, între iluminat şi consumul diverselor electrocasnice pe care le deţii. Partea cea mai mică a consumului revine iluminatului – 30%. Restul de 70% reprezintă consum al aparatelor din casă, scrie Realitatea.net.

Potrivit reprezentanţilor Enel, reducerea consumului la iluminatul locuinţei se poate face optând pentru becuri economice, cu halogen sau de tip LED, ce au o durată de viaţă de până de 10 ori mai mare decât cele cu incadescenţă şi consumă cu 75% mai puţină energie electrică.

Pentru a vă optimiza consumurile, trebuie să nu lăsaţi lumina aprinsă când nu aveţi nevoie de ea şi să iluminaţi doar încăperile unde vă petreceţi timpul. Mai mult, ar trebui să folosiţi lumina naturală pe cât de mult posibil.

În ceea ce priveşte consumul electrocasnicelor din casă, trebuie să citiţi eticheta lipită pe fiecare aparat, care indică puterea acestuia, sau manualul de instrucţiuni.

Citește și: Ai termopane? Iată cum reglezi geamurile pentru iarnă. Tâmplarii nu ți-au spus aceste lucruri

Electrocasnicele cu cel mai mare consum de energie electrică:

– maşina de spălat – 10%
– aparatul de aer condiţionat – 25%
– boiler – 15%
– maşina de spălat vase – 7%
– frigiderul – 14%

Electrocasnicele sunt etichetate de producători astfel încât consumatorii să poată evalua eficienţa energetică şi consumul anual de energie al acestora.

Pentru consumuri optimizate, ar trebui să alegeţi aparatele din clasa A+++, A++, A+ şi A, chiar dacă sunt mai scumpe.Aparatele din clasa A+++ sunt cu până la 65% mai eficiente energetic, cele A++ cu până la 45%, iar cele A+ cu până la 25%.

O altă scală de eficienţă este cea cromatică, cu verde pentru cele mai eficiente aparate şi cu roşu pentru cele mai puţin eficiente.

Citește și: Cum aerisești corect caloriferele ca să faci economie la încălzire și să aibă randament maxim

Sfaturi utile pentru a reduce consumul de electricitate

-Când nu este necesar să folosiţi aparatura electrocasnică, scoateţi-o din priză! Veţi consuma cu până la 10% mai puţină energie electrică.

-Maşina de spălat vase nu trebuie folosită pentru doar câteva vase şi trebuie scoasă din program opţiunea de uscare. Programul intensiv de spălare se aplică doar oalelor, tigăilor şi vaselor foarte murdare.

-Frigiderul şi congelatorul trebuie să stea cât mai departe de sursele de căldură şi la cel puţin 20 de centimetri depărtare de perete. Temperatura recomandată pentru frigider eeste între 1 – 4 °C, iar pentru congelator, ar trebui reglată la – 18 °C.

O temperatură mai scăzută creşte consumul de energie. Deschideţi uşa frigiderului de cât mai puţine ori şi verificaţi să fie în stare bună garnitura pentru a evita risipa de curent electric.

-Cuptorul cu microunde şi plita electrică trebuie folosite la nivelul mediu de intensitate.

-Electronicele şi încărcătorul telefonului trebuie scoase din priză după folosire. Vor continua să consume multă energie chiar dacă nu alimentează aparatele. Monitorul calculatorului trebuie să fie de tip LED sau LCD iar funcţiile sleep mode, auto-shutdown şi hybernate mode trebuie să fie activate.

– Baia. Scoate din priză uscătorul de păr şi aparatele de îngrijire personală după folosire. Maşina de spălat trebuie setată pe programul de spălare economic şi rapid (30 de minute), la o temperatură de spălare de 30-40 °C. Porniţi maşina de spălat cu încărcătura completă de haine şi folosiţi uscătorul de rufe doar dacă este necesar. Când vremea este frumoasă, uscaţi rufele la aer curat.

-Boilerul trebuie setat la cea mai mică temperatură sau scos din priză când nu îl folosiţi. Termostatul nu trebuie setat la o temperatură mai mare de 60 °C pentru boiler şi pentru încălzirea centrală.

Citește și: Cum să ai facturi mai mici la încălzire! Cinci trucuri pentru a-ți păstra locuința caldă

-Încălzirea casei. 70% din energia (gaze, curent, lemne etc) totală consumată în gospodării este folosită pentru încălzire şi 14% pentru încălzirea apei.

-Folosiţi sistemul de încălzire/răcire fără a-l seta pe treapta maximă. Scoateţi din priză aerul condiţionat şi sistemul de încălzire atunci când nu le folosiţi. Închideţi uşa încăperii unde aparatul încălzeşte/răceşte, schimbaţi periodic filtrele de aer. Programaţi aerul condiţionat să pornească la anumite ore doar atât cât este necesar pentru a răcori aerul din casă. Nu deschideţi fereastra cât timp aerul condiţionat este pornit – fiecare salt de temperatură duce la o risipă considerabilă de curent.

-Păstraţi temperatura interioară în intervalul 20-22°C. Noaptea, poate fi redusă 18-20°C. Fiecare grad în minus reprezintă o economie de 7%.

-Dacă aveţi centrală termică, opriţi căldura cu o oră înainte de a pleca de-acasă. Închideţi caloriferele dacă nu este frig.

Sursa: Realitatea.net

CITEȘTE ȘI: Leguma care „mănâncă“ zahăr. E duşmanul de temut al diabetului

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește comunitatea Landia pe Facebook. Like!

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
11 + 29 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.