Fructul miraculos, care se găsește în această perioadă în toată România. Acesta este adevărul despre Kaki!

Seamana cu o rosie, are gust intre ananas si piersica si se poate folosi cu succes in cocktailuri, in salate si in retete de deserturi. Dar il puteti consuma si asa, proaspăt.

Este vorba despre kaki, piersica japoneza sau persimona, cum i se spune. Fructul exotic este in plin sezon iarna, asa ca ar fi bine sa profiti de el in saptamanile ce urmeaza.

Este fructul unui copac înalt de aproximativ 10 metri, care poartă numele Diospyros (semnificând în greaca antică „fructul divin” sau „hrana lui Zeus”) și care, potrivit actualitatea.biz, face parte din familia Ebenaceae.

Se cunosc mai multe specii Diospyros kaki, cea mai cultivată fiind originară din Asia, respectiv Japonia și China.

Citește și: Arunci cojile de mandarine? Iată la ce să le folosești în bucătărie

pom de kaki

Acest fruct are mărimea unei piersici medii și o culoare ale cărei nuanțe pornesc de la galben până la portocaliu închis. Coaja este tare și lucioasă, iar pulpa este astringentă când este verde, iar când este coaptă — dulce și moale.

Este unul dintre fructele cu cel mai bogat conținut nutrițional ce include vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P și vitamina C; minerale precum sodiu, potasiu, magneziu, seleniu și cantități mici de fier și zinc.

Kaki este mai bogat în potasiu decât banana, iar studiile au arătat că acesta are de două ori mai multe fibre decât merele.

Citește și: De ce se vând clementinele cu tot cu frunze

salata cu kaki
Salata cu kaki

Conține carbohidrați de bună calitate și la fel de mulți antioxidanți ca ceaiul verde. Kaki mai este bogat și în acizi organici, taninuri, proteine și betacaroten, care îi dă culoarea.

Fructul se culege toamna târziu și se poate consuma proaspăt, uscat, sub formă de gem sau inclus în diverse salate și preparate dulci.

Toate persimonele pot fi astringente sau non-astringente, o caracteristica definita de prezenta taninilor, cei care dau gustul usor uscat si amar.

Fructele care nu sunt coapte au un nivel ridicat de tanini, de aceea au si un gust amar si usor inecacios. Cand sunt coapte devin dulci si moi precum piersicile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


+ 8 = 12

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.