Cum păstrăm corect mușcatele peste iarnă pentru o înflorire superbă. Sfaturi esențiale de la grădinari profesioniști

cum ingrijim muscatele peste iarna
Foto: bensan.ro

Deși sunt plante foarte rezistente, mușcatele au nevoie de îngrijire specială peste ianră pentru ca primăvara să înflorească abundent.

Dacă se respectă o serie de reguli, ele vor înverzi din nou în primăvară și vor fi la fel de bogate în flori ca și în anul precedent. Speciile drepte sunt mai rezistente și mai ușor de păstrat decât cele curgătoare.

Iată regulile pe care trebuie să le urmezi dacă vrei să ai și anul viitor mușcate frumoase:

  1. Tăierea mușcatei

Prima operațiune trebuie să o faceți înainte să cadă prima brumă. Chiar dacă mușcatele voastre mai au încă flori, tăiați lăsatrii la 2-4 noduri, aproximativ 10 centimetri. Ramurile bătrâne le puteți tăia chiar și mai scurt, la 1-2 noduri. Mare atenție ca unealta cu care faceți tăierea să fie dezinfectată cu alcool în prealabil, pentru a evita contaminarea cu viruși.

Pentru a proteja planta de apariția mucegaiurilor, după tăiere, tratați planta cu un fungicid pe care îl puteți sumpăra de la magazinele de specialitate.

Citește și: Plante vampir care ne ucid și plante care ne fac bine. Ce plante nu ar trebui să ai în casă

taierea muscatei toamna
Sursa foto: agrointeligenta.ro

2. Depozitarea  

După tăiere, depozitați ghivecele cu mușcate într-o încăpere luminoasă și cu temperaturi care să nu ajungă la 0°C și să nu depășească 14°C. Temperaturile mai joase favorizează înflorirea și nu este de dorit acest lucru.

Mușcata curgătoare se păstrează iarna la temperaturi de peste 10 grade Celsius și obligatoriu în locuri cu multă lumină.

Astfel, păstrarea mușcatelor se poate face fie în pivniță, fie într-un garaj bine izolat sau într-o încăpere care nu este încălzită pe timpul iernii.

Citește și: Ce plante te ocrotesc, în funcție de ziua în care te-ai născut

cum se taie muscatele
Sursa foto: http://www.decodays.ro

3. Udarea

Mușcatele dorminde au nevoie de foarte puțină apă. Udați la 2 săptămâni, doar câte puțin, cât să mențineți solul umed.

În această perioadă mușcata nu are nevoie de hrană supliemntară, astfel că fertilizarea trebuie oprită până la primăvară.

Starea de repaus a mușcatelor durează până primăvara când poate fi scoasă din nou afară, la aer. Tot atunci este momentul în care puteți schimba ghiveciul și pământul și o fertilizați.

Atunci veți vedea cât de bine ați avut grijă de ele!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


4 + 9 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.