Balsamurile pentru rufe nu doar că sunt costisitoare, dar și foarte toxice, și dăunătoare pentru sănătate. Cu toate acestea gospodinele îl folosesc, deoarece împrospătează și înmoaie țesăturile rufelor.
Balsamul rezista multa vreme in tesaturile hainelor, prelungind contacul pielii cu aceste chimicale daunatoare si crescand riscul de afectiuni ale sistemului nervos central, dureri de cap, ameteli, iritatii ale pielii si ale tractului respirator, cancer pancreatic, etc.
Citește și: Cum să speli prosoapele ca să fie mereu moi şi parfumate. Secretul gospodinei perfecte
O alternativa sanatoasa la balsamul de rufe din comert este o solutie preparata din otet/bicarbonat si cateva picaturi de ulei esential.
Unele uleiuri esentiale sunt dezinfectante, antibacteriene si antifungice, asa ca va vor ajuta sa igienizati si rufele.
Spre exemplu, uleiul de arbore de ceai (tea tree) si eucalipt au proprietati accentuate de dezinfectare si antifungice; uleiul esential de portocala distruge bacteriile de la nivelul pielii, menta are proprietati antimicrobiene.
Citeşte şi: Cum să spălați prosoapele de bucătărie cu ajutorul cuptorului cu microunde. Vor deveni ca noi
Cum prepari balsamul de rufe
Pentru a prepara un balsam de rufe 100% natural aveti nevoie de otet, bicarbonat de sodiu si ulei esential. Aromele le alegeti voi in functie de preferinte.
Ingrediente
- 150-200 ml de apă fierbinte
- 800 ml otet de mere
- 10g de bicarbonat de sodiu
- 20 picaturi de ulei esential
Umpleti compartimentul special pentru balsam cu aceasta solutie, si asta este tot.
Daca veti folosi uleiul de eucalipt, vei distruge si acarienii. Adaugati 25 de picaturi de ulei de eucalipt la ciclul de spalare.
Citeşte şi: Cum îndepărtăm cele mai comune 12 pete. Simplu, fără apă și detergent
Cele mai des intalnite ingrediente periculoase continute de balsamurile obisnuite din comert:
• Cloroform: De-a lungul secolului al 19-lea, aceasta substanta a fost folosita pe post de anestezic si, la inceputul secolului 20, s-a dovedit a fi unul dintre principalii declansatori ai aritmiei cardiace fatale. O neurotoxina cancerigena, cloroformul se afla pe lista de deseuri periculoase a EPA.
• A-terpineol: Provoaca tulburari ale sistemului nervos central (SNC), adica probleme de functionare a creierului si a coloanei vertebrale. Poate declansa boala Parkinson, convulsii, accidente vasculare cerebrale, scleroza multipla, boala Alzheimer, sindromul mortii subite infantile, sindromul deficitului de atentie, si demenţa.
Citește și: Spune adio petelor galbene de pe bluze și cămăși! Cum scoți petele de transpirație de pe haine
• Etanol: Aceasta substanta din componenta balsamurilor se numara si ea pe lista deseurilor periculoase EPA. Etanolul poate provoca tulburari ale sistemului nervos central.
• Alcool benzilic: Aceasta substanta irita tractul respirator superior si favorizeaza aparitia de tulburari ale sistemului nervos central (SNC), provocand greata, ameteli, dureri de cap, scaderi bruste ale tensiunii arteriale si varsaturi.
• Acetat de etil: Aceasta substanta se regaseste, de asemenea, pe lista deseurilor periculoase EPA, si poate afecta rinichii si ficatul, poate duce la pierderea cunostintei si la dureri de cap insuportabile, precum si la iritatii ale ochilor si ale tractului respirator.
• Ftalati: Aceste substante sunt folosite la fabricarea produselor de parfumare, dar s-a dovedit ca ele pot cauza cancer de san sau probleme ale sistemului reproducator.
• Limonen: Aceasta substanta reprezinta un ingredient cauzator de cancer, care, printre altele, poate provoca iritatii ale pielii si ochilor.
• Pentan: Atunci cand este inhalat, acest ingredient poate fi extrem de periculos.
• Camforul: Camforul se regaseste de asemenea pe lista EPA. Acesta poate declansa convulsii, ameteli, confuzie, stari de greata si spasme musculare. Este absorbit rapid in tesuturi, si poate duce la iritatii ale gatului, nasului sau ochilor.
• Acetat de benzil: Aceasta substanta a fost asociata cu cancerul pancreatic. Poate fi absorbita usor prin piele, iar vaporii emanati provoaca iritatii la nivelul ochilor si cailor respiratorii.
Surse: BZI.ro, andreilaslau.ro