GEM DE GUTUI. Una dintre ultimele delicatese pe care le punem toamna în cămară este gemul de gutui.
Aroma gutuilor este inconfundabila și dau un gust deosebit oricărui preparat în care le adăugăm.
Am selectat două rețete pentru un gem de gutui pe care puțini în pot refuza.
Prima rețetă pentru gem de gutui
Ingrediente necesare pentru gem de gutui:
- 1 kg gutui
- 700 g zahar
- 400 ml apa
- zeama de la o lamaie
Mod de preparare Gem de gutui:
Gemul de gutui este delicios. Pentru a prepara aceasta reteta de gem gutuile se spala, se curata de coaja, se rad si se stropesc imediat cu zeama de lamaie.
Se amesteca apa cu zaharul si se pun la fiert, pana cand se obtine un sirop legat. Se adauga gutuile si se continua fierberea.
Gemul se fierbe mai intai la foc mare, apoi cand incepe sa scada, se micsoreaza focul si se amesteca mai des, deoarece are tendinta sa se prinda de fundul vasului.
Timpul fierberii poate fi de la 35 – la 45 minute. Atunci cand gemul este bine legat si capata culoare rosiatica, se pune fierbinte in borcanele sterilizate inainte. Sursa: Culinar.ro
A doua rețetă pentru gem de gutui
Ingrediente necesare
- 2 kg de gutui curatate
- 500 grame de apa
- 700 zahar
- zeama de la o lamaie
Mod de preparare gem de gutui
Gutuile curatate bine in prealabil le taiem cuburi si le dam prin robot sau le radem pe razatoare, dupa care le stropim cu zeama de la lamaie.
Din apa si zahar facem un sirop prin fierberea acestora pana cand observam ca incepe sa se lege.
Nu legam siropul prea tare pentru ca il vom mai fierbe si impreuna cu gutuile.
Cand este gata luam de pe foc si il amestecam cu gutuile rase.
Punem totul pe foc, la fiert pana cand scade zeama si se leaga gemul (aproximativ 30 min). Se amesteca continuu ca sa nu se prinda de fund.
Cand este gata, punem asa fierbinte gemul in borcanele sterilizate in prealabil, inchidem cu capacul, intoarcem borcanele invers si acoperim cu paturi ca sa se raceasca lent, dupa care dam in camara la rece. Sursa: Lecturi si Arome