Postul Craciunului este tinut cu strictete de credinciosii in intreaga lume. Prin intermediul acestui post, Dumnezeu ne da putinta curatarii trupesti si sufletesti.
Acest post ţine 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie şi sfârşind la 25 decembrie, lăsând sec în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie.
Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii, scrie crestinortodox.ro.
Astfel, crestinii postind 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria.
Ce și când mâncăm în Postul Craciunului
În Postul Craciunului, postim de carne, ouă si brânză. Lunea, Miercurea si Vinerea mâncăm bucate fără unsoare (ulei) si fără vin. Martea si Joia se dezleagă la untdelemn si vin.
Sâmbetele si duminicile, până la 20 decembrie exclusiv, se dezleagă la untdelemn, vin si peste.
Dacă în zilele de Luni, Miercuri si Vineri prăznuim vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră (+), mâncăm untdelemn si bem vin; iar de va cădea hramul bisericii sau sărbătoare însemnată în calendar cu cruce rosie (+), atunci dezlegăm si la peste.
Martea si joia mâncăm peste, untdelemn si bem vin, când cade în aceste zile: vreun sfânt mare, hramul sau sărbători cu rosu.
În ziua de Ajun se mănâncă tocmai seara si anume: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină, căci cu seminte a ajunat Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilon, care au închipuit – mai înainte – Nasterea lui Hristos. La Crăciun, în orice zi ar cădea mâncăm de dulce.
MÂNCĂM UNTDELEMN SI DEZLEGĂM LA VIN la 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie, la 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, dacă aceste zile cad Lunea, Miercurea sau Vinerea – căci în aceste zile se prăznuiesc sfinti mai însemnati.
MÂNCĂM PEŞTE: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului – 21 noiembrie chiar dacă această sărbătoare ar cădea Miercurea sau Vinerea.
De asemenea, în Postul Craciunului mâncăm peste în Lunile, Miercurile si Vinerile acestui post, dacă în aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastră.
În sfârsit dezlegăm la peste în zilele cu sfinti însemnati, precum 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie, 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie, dacă aceste zile cad Martea sau Joia. Cu atât mai mult, când Martea sau Joia se întâmplă hramul bisericii.
Citește și: Dumnezeu are un plan cu fiecare! Nimic nu este întâmplător în viața noastră!
Ce nu e bine să faci în Postul Craciunului
Părintele Arsenie Boca spune că nu putem învinge ispitele decât prin înfrânarea poftelor.
„Firea trupului fiind surdă, oarbă şi mută, nu te poţi înţelege cu ea decât prin osteneală şi foame, acestea însă trebuie conduse după dreapta socoteală, că să nu dăuneze sănătăţii.
Acestea îl îmblânzesc, încât nu se mai ţine vrăjmaş lui Dumnezeu. Rugăciunea şi postul scot dracii poftei şi ai mâniei din trup. Foamea îmblânzeşte fiarele.
Cu tot dinadinsul se atrage luarea aminte că toată lupta această să nu se ducă fără îndrumarea unui duhovnic iscusit care ştie a cumpăni măsură, trebuinţă şi putinţă fiecăruia în parte”, a spus părintele, citat de crestinortodox.ro.
Preoţii mai spun că desfrânarea este una dintre cele mai rele patimi. Cu toate acestea, desfrânarea săvârşită între soţi este uneori trecută cu vederea, cei doi căutând a-şi ascunde păcatele sub binecuvântarea lui Dumnezeu, primită în Taină Cununiei; trebuie ştiut însă faptul că harul lui Dumnezeu îi binecuvîntează pe cei doi soţi numai în cele duhovniceşti şi fireşti ale vieţii, iar nu şi în poftele cele rele.
Deoarece relaţiile trupeşti au fost lăsate de Dumnezeu şi pentru a ne feri de desfrânare, acestea trebuie privite cu multă îngăduinţă, spun preoţii, mai ales acolo unde unul dintre soţi este mai slab decât celălalt.
Nu de puţine ori, din cauza refuzului unuia dintre soţi, celălalt a săvârşit preadesfranare, culcandu-se cu altcineva.
Aşadar, in Postul Craciunului, dorinţa este bună când priveşte cu dragoste şi milă neputinţă celuilalt, iar nu cu mândrie şi superioritate.