Planta minune cu care poți face profit de 20.000 de euro la hectar. Merită să o plantezi și tu!

cultura de ricin la cluj

Plante uitate care în trecut se cultivau cu investiții mici și beneficii mari revin în culturile din România. Printre acestea se numără ricinul și cânepa, plante foarte căutate la export, după care se scot bani frumoși.

De exemplu, un clujean scoate un profit de 20.000 de euro de pe un hectar de cultură pentru uleiul obținut din semințele de ricin. Pe de altă parte, un olandez câștigă 300 de mii de euro pe an de pe 500 de hectare cultivate cu cânepă.

Ioan Cont a inceput sa planteze ricin in gradina. Astazi vinde semintele obtinute de pe un hectar, pe internet, cu 50 de bani bucata. Ele sunt cumparate pentru a avea floarea ca ornament in gradina. La procesarea uleiului, pretul scade, dar exista profit.

Articolul continuă după recomandări:

Citește și: Sunt cele mai profitabile culturi în 2017! 20 de idei de afaceri în agricultură

Citește și: Cum poți crește legume în PET-uri. Idei ingenioase pentru grădini uimitoare – FOTO&VIDEO 

Citește și: Case la cheie la numai 11.900 de euro. Avantaje și dezavantaje

„Pentru un hectar trebuie sa ai undeva la 30-32 de kilograme de samanta. Se poate castiga undeva la 20.000 de euro pe hectar daca vinzi semintele pentru ulei”, a declarat acesta.

Pentru a feri cultura de seceta pune un lan de porumb sa tina umbra plantei pana creste.

„Munca este intr-adevar foarte migaloasa, dar si profitul este pe masura. Suntem multumiti deocamdata”, a declarat sotia sa.

Ca planta pentru cultura si procesare industriala, samanta selectionata si certificata costa aproximativ 450 lei/kg.

Pretul semintei pentru plante de gradina porneste de la 0.50 lei/ boaba. In conditiile acestea pretul unui kilogram ajunge la 1.500 lei. Dezavantajul este faptul ca astfel sunt comercializate doar cantitati mici si sporadice.

Clujeanul vrea sa infiinteze o asociatie a cultivatorilor de ricin, pentru ca Romania sa nu mai importe uleiul, folosit in industria cosmetica si la tratamentele medicale.

Cânepa este foarte căutată în Europa

Cultura de canepa de la Sebes este si ea foarte profitabila pentru ca se obtin atat fibre textile, cat si seminte, cautate in Europa.

„In industria alimentara se folosesc pentru ulei si seminte decorticate, in jur de 1000 de euro se vinde tona”, afirma Daniel Suteu inginer.

„Fibra tehnica o vindem in principal in industria auto, se foloseste in profilul usii sunt cateva serii de BMW si Mercedes care acum folosesc canepa”, declara Oana Suciu, manager. Profitul la hectar este de 600 de euro.

Sursa: bzi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


+ 8 = 13

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.