Planta viitorului! Leguma miraculoasă, foarte sănătoasă, crește din nou în România după 20 de ani!

topinambur
Sursa foto: Pestre.ro

Un cercetător român, doctor în horticultură, a reuşit să introducă în producţia de masă primul soi de topinambur din România, cunoscut sub denumirea de napul porcesc, considerat de specialistii din întreaga lume drept „planta viitorului”.

Costel Vânătoru a lucrat mai bine de 20 de ani pentru a ajunge la acest rezultat.

Topinamburul este o plantă care seamănă cu un cartof, are gust de gulie şi virtuţi de medicament.

În ţările vestice, această plantă-legumă este o adevărată senzaţie. Are tuberculii asemănători cu ai cartofului, dar cu contur neregulat, ca ghimbirul. Ca plantă, arată ca floarea-soarelui, cu care este rudă apropiată, potrivit monitorulexpres.ro.

Rizomii, partea preţioasă a plantei, sunt adesea folosiţi în industrie sau ca furaj, dar şi ca medicament, substanţele active din topinambur avînd rol în reglarea glicemiei, a colesterolului şi a microflorei digestive.

Tuberculii de topinambur conţin o cantitate de pînă la 20% substanţă uscată, în care se găseşte din belşug un polimer al fructozei numit inulină.

Mai conţin fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, siliciu, zinc, proteine, pectine, aminoacizi, vitaminele B1, B2 şi C. Tulpina şi frunzele au în compoziţie triptofan, leucină şi beta-caroten (provitamina A).

Cercetările au arătat că administrarea de topinambur duce la o scădere a valorilor glicemiei şi stabilizează tensiunea arterială.

Citește și: Buruiana-minune pe care noi o aruncăm e folosită de străini în salate și medicamente. Iată 5 proprietăți miraculoase

flori de topinambur

Cum se păstrează topinamburul

Tuberculii de napi pot fi consumați atât în stare proaspătă, în salate, cât mai ales în stare conservată, asemănător cu castraveții murați.

În stare proaspătă napii pot fi păstrați la rece, în ambalaje de plastic, pentru a păstra o atmosferă umedă care să permită hidratarea tuberculilor.

O cantitate mică se poate păstra și la frigider pentru o perioadă scurtă de timp, potrivit Agrointeligenta.ro.

Citește și: 7 alimente interzise pe care nu ar trebui să le refuzăm

Cum folosim topinamburul în gastronomie

Tuberculii au fost folositi in moduri similare cartofului – au aceeasi consistenta si textura, dar un gust mai dulce.

Datorita carbohidratilor au tendinta de-a deveni prea moi la fierbere, dar isi pastreaza textura cand sunt preparati la abur.

Sunt excelenti copti, gratinati, sub forma chipsuri, dar pot fi, de asemenea, baza unei delicioase supe creme.

De asemenea, tuberculii pot fi ingredient principal intr-o salata de cruditati foarte satioasa, gustoasa si usor de preparat.

Se rade topinamburul impreuna cu morcov, telina, radacina de patrunjel (sau alte legume, dupa gustul fiecaruia), ceapa, se adauga putin maioneza sau un dresing preferat si obtineti o salata hranitoare.

Citește și: De ce recomandă nutriționiștii să mâncăm slanina. Beneficiile surprinzătoare

mancare de topinambur

Proprietățile terapeutice ale topinamburului

  • Curata organismul de toxine si reziduuri
  • Regleaza secretia de insulina, previne si trateaza diabetul
  • Scade colesterolul, regleaza tensiunea, previne bolile de inima
  • Stimuleaza imunitatea
  • Trateaza candidoza digestiva
  • Trateaza constipatia, previne cancerul de colon
  • Leac in probleme digestive
  • Scade apetitul, topeste grasimea
  • Reduce durerile articulare, previne osteoporoza
  • De asemenea, este benefic in osteoporoza, datorita continutului mare de calciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


+ 3 = 9

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.