Cum se altoiesc trandafirii. Vei avea o grădină de vis în cel mai scurt timp – VIDEO

foto: captura video youtube.com

Trandafirii se altoiesc după o metodă similară altoirii pomilor fructiferi. Se cunosc peste 20.000 de soiuri de trandafiri care sunt nelipsiţi din orice grădină.

Trandafirii sunt printre cele mai îndrăgite flori, astfel că mulţi iubitori încearcă să îi înmulţească. Se obţin astfel soiuri noi sau soiuri mai rezistente.

Înmulţirea trandafirilor prin altoire

Toate soiurile de trandafiri se pot inmulti prin altoire, pe puieti de maces.

Puietii de maces se obtin vara, in luna august, cand fructele de maces au culoarea verde-galbuie. Se recolteaza, se zdrobesc si apoi se insamanteaza imediat (cu pulpa zdrobita), in santulete adanci de 3-4 cm si distantate la 20-30 cm. In timpul anului viitor se plivesc de buruieni si se uda la nevoie. Toamna, dupa caderea frunzelor, puietii portaltoi de maces se scot si se planteaza (cu un plantator) intr-o parcela de teren anume pregatita, la distante mai mari – 60 cm intre randuri si 20 cm pe rand -, in vederea altoirii. Se vor folosi in acest scop numai puieti care au o grosime la colet de 4-5 mm, notează gradinamea.ro.

Pregătirea puieţilor de măceş

Altoirea puietilor de maces in ochi dormind se face in perioada august -septembrie. Puietii se dezvelesc de pamant in zona coletului (portiunea ce face trecerea intre radacina si tulpina) care se curata bine cu o carpa uscata.

Citeşte şi: Cum poți face ca trandafirii din buchete să prindă rădăcini în ghivece! Iată secretul

Dupa ce stergi bine aceasta portiune trebuie sa faci o taietura sub forma de „T” – o taietura verticala de circa 1 cm si una orizontala de circa 2,5 cm. Cu ajutorul briceagului se dezlipeste putin scoarta de-a lungul taieturii longitudinale, pentru a face loc ochiului de trandafir.

Citește și: Două metode simple de înmulțire a butașilor de trandafiri

Citește și: Cum poți înmulți butașii de trandafiri în hârtie de ziar

Prelevarea ochiului de altoi

Urmatorul pas este extragerea ochiului de pe lastarul altoi.

Lastarul altoi se taie de la trandafirul pe care vrei sa il inmultesti si trebuie sa fie gros de 5-8 mm, cu cateva frunze, iar floarea din varf sa fie trecuta.

Ochii din spatele frunzelor trebuie sa fie bine dezvoltati, insa nu porniti in crestere. Imediat dupa recoltarea lastarului, se indeparteaza spinii si frunzele, mai putin codita frunzelor.

Ochiul altoi se scoate de pe lastar impreuna cu o portiune de coaja si cu foarte putin lemn. Daca pojghita de lemn este prea groasa, altoiul nu se prinde.

Citește și: Cum înmulţeşti orhideea. Cele mai simple şi eficiente metode

Altoirea propriu-zisă

Ochiul extras se introduce sub coaja puietului de maces, impingandu-l cu o spatula. Daca ochiul este mai lung si nu intra in intregime sub coaja, partea care ramane in afara se taie pe linia orizontala a T-ului.

Dupa introducerea ochiului apasa pe marginile taieturii verticale, de jos in sus, pentru a inlatura golurile de aer. La sfarsit, zona se leaga cu ajutorul unei fasii din material plastic, rafie sau bumbac. Fasia se inconjoara de-a lungul taieturii verticale pana la acoperirea ei. Cand se ajunge in dreptul ochiului, acesta se ocoleste putin, apoi se continua infasurarea. Este important sa strangi bine legatura facand un nod, scrie gradinamea.ro.

Citește și: Cum sa ai trandafiri infloriti toata vara în gradina. 5 trucuri pentru flori superbe

Specialiştii recomandă să ungi locul altoit cu ceară de altoit şi să-l acoperi cu pământ pentru a-l proteja.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


+ 6 = 13

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.