Două metode simple de înmulțire a butașilor de trandafiri

inmultire trandafiri prin butasi

Trandafirii sunt vedetele oricărei grădini ai căror proprietari iubesc florile. Dar ca să ai o grădină colorată anul viitor, trebie să te ocupi de ea încă din acest an.

Înmulțirea trandafirilor nu este dificilă, trebuie doar să alegem vremea și butasi potriviți. Iar acea vreme se apropie și este momentul să ne facem planul.

Landia.ro vă prezintă 2 metode simple de înmulțire a trandafirilor prin butasi:

Butășirea în verde, cu sticle de plastic sau folie

Una dintre cele mai simple și mai populare metode de înmulțire a trandafirilor este butășirea în verde, procedeu pe care îl puteți aplica în perioada verii, cândva în luna august.

Alegeți lăstari verzi, nelemnificați, crescuți în acest an, după ce s-au scuturat ultimele petale. Selectați butasi de circa 15 -20 cm, grosime medie – nici prea groși, nici prea subțiri – , să nu fie atinși de boli, să aibă 4-5 frunze sănătoase. Foarte important este ca la subsioara frunzelor să existe mugurii din care vor crește viitoarele frunze. Fără acești muguri, butașii sunt compromiși.

Citește și: Cum sa ai trandafiri infloriti toata vara în gradina. 5 trucuri pentru flori superbe

Citește și: Cum să ai cei mai frumoși tuia de pe strada ta! Care este secretul unei curți ca-n reviste – FOTO

 inmultire butasi trandafiri

Butașii se taie oblic în partea de jos, sub ultimul mugure. În vârf, tăietura trebuie să fie tot oblică, la 2 centimetri deasupra ochiului frunzei. Ultimele două frunze din vârf se pastrează, iar celelate frunze se taie de tot.

După ce ați pregătit butașii conform acestor tehnici, aveți nevoie de substanță de înrădăcinare pe care o găsiți la farmaciile fitosanitare, astfel încât munca să nu vă fie în zadar. Substanța o aplicați în partea de jos a butașului.

Citește și: Cum putem grăbi coacerea roșiilor, fără chimicale. Metoda simplă și 100% naturală

Citește și:  6 îngrășăminte bio pentru stropirea roșiilor pe care le ai în casă

Pregătiți locul de plantare, care trebuie săpat și afânat, ferit de soare direct, dar și de bătaia vântului. Atenție și la pământ, preferabil să cupărați pământ special și să puneți și puțin nisip..
Îngropați butașii în pământ, lăsând cele două frunze afară, după care acoperiți cu o sticlă de plastic, căreia i-ați tăiat fundul. Neaparat să puneți capac la sticlă urmând să aerisiți butașii la primăvară.

butasi trandafiri in sticla de plastic
Sursa foto: lialorena.blogspot.ro

Puteți folosi cu la fel de mult succes și o pungă de plastic sau folie.

Butașii nu au nevoie nici de udare, nici de îngrășăminte. Îi lăsați așa până la primăvara. Iar anul viitor veți fi surprinși în mod plăcut!

Citește și Pomul care face roșii se cultivă și în România. Produce zeci de mii de tomate și trăiește până la 7 ani

Citește și: Cum arată pomul care face 40 de fructe

Metoda cu ajutorul cartofilor

O altă metodă simplă și eficientă este butășirea cu ajutorul cartofilor. Urmați procedura de la metoda de înmulțire în verde, iar înainte de a introduce butașii în pământ scobiți puțin un cartof cât să intre partea de jos a butașului.

Astfel, introduceți butasIi cu tot cu cartof în pământ, iar la final acoperiți cu nisip fin. Atenție, cartoful trebuie să intre de tot în pământ. Cartoful va menține umezeala la rădăcină.

inmultire butasi trandafiri in cartodi
Sursa foto: livegreen4ever.weebly.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


+ 7 = 8

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.