Ciorbe, fripturi, sarmale, cârnați, caltaboși și multe alte preparate. Toate sunt pe mesele românilor de sărbători! Însă specialiștii ne avertizează să avem mare grijă de unde ne procurăm carnea cu care vom prepara mâncarea de Crăciun. Dacă nu suntem atenți, ne putem îmbolnăvi de trichineloză, o boală mortală.
Sărare, afumare sau uscare a cărnii nu omoară larvele de trichineloză!
Specialiștii de la Direcțiile de Sănătate Publică îi sfătuiesc pe români să își cumpere carne doar de la furnizori autorizați, din surse verificate sanitar-veterinar.
Dacă totuși, sunt persoane care preferă doar carne „de la țară”, este bine să testeze produsul chiar dacă privine de la animale crescute în gospodăria proprie.
AVERTISMENT IMPORTANT! Nu consumați carne de porc fără examen trichineloscopic negativ și fără să o preparați termic corespunzător!
Suntem sfătuiţi să achiziţionăm carne şi produse de carne doar de la surse autorizate, să testăm carnea provenită din gospodăria proprie şi să nu o consumăm fără examen trichineloscopic negativ şi preparare corespunzătoare.
Atenție! Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de trichnella spiralis!
Simptomele care ar trebui să vă trimită direct la medic
În plus, la apariţia simptomelor caracteristice trichinelozei – febră, edeme faciale şi ale pleoapelor, însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi slăbiciune, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături) –, medicii ne recomandă să accesăm serviciile medicale în vederea tratamentului.
Omul se infestează cu Trichinella spiralis prin consum de carne de porc, în principal, dar şi carne de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile.
Potrivit Aradon.ro, manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului. Există şi cazuri cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile produse.
Cum se infestează porcii?
Porcii se pot infesta cu parazitul Trichinella spiralis consumând resturi de carne de porc infestată, nesterilizată, şobolani vii sau cadavre de şobolani infestaţi, cadavre de câini sau pisici infestate, cadavre şi resturi de animale sălbatice infestate vânate şi păsări oferite ca hrană chiar de către oameni, explică Click.ro.
Trebuie menţionat faptul că, atât la porc, cât şi la celelalte animale menţionate mai sus boala nu se manifestă, de obicei, prin semne clinice sesizabile, iar parazitul cât şi larvele acestuia nu se vâd cu ochiul liber.