Trei sferturi dintre cei infectați cu virusul hepatitic C nu știu acest lucru, a afirmat managerul Institutului “Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, la o conferință de specialitate organizată de Fundația “Prof. Dr. Matei Balș” și Academia Română.
„Știm că peste 350.000 de oameni mor anual din cauza bolii cronice de ficat date de virusul hepatitic C. Acestea sunt date cât se poate de clare ale OMS”, a mai precizat Streinu-Cercel, potrivit doctorulzilei.ro.
Simptomele infectării cu virusul hepatitic C
Majoritatea persoanelor cu hepatită virală C, chiar și cei care sunt infectați de multă vreme, nu prezintă semne sau simptome. În cazul în care acestea se manifestă, includ:
- stare de oboseală accentuată
- dureri musculare și articulare
- senzație de mâncărime a pielii
- urină de culoare închisă/materii fecale de culoare deschisă
- îngălbenirea pielii și a ochilor
Infecția cu virus hepatitic C
În faza cronică, inflamația ficatului se permanentizează (cronicizează) și netratată evoluează către insuficiență hepatică, ciroză hepatică sau chiar cancer hepatic. Cu cât cantitatea de VHB din organism este mai mare, cu atât riscul de evoluție către ciroză hepatică sau cancer hepatic este mai mare, iar procentul celor care vor deceda de ciroză hepatică sau cancer hepatic în acest caz este cuprins între 15 – 20%. Riscul de cronicizare a infecției depinde în mare măsură și de vârsta la care a fost contactată infecția. Cel mai mare risc de cronicizare îl prezintă nou-născuții infectați la naștere și copiii cu vârste de până la 5 ani. Semnele și simptomele în acest caz pot fi:
- înroșirea feței palmelor
- apariția pe pielea de la nivelul pieptului, umerilor și feței a unor formațiuni roșii asemănătoare unor steluțe
- umflarea abdomenului, a picioarelor și a tălpilor
- reducerea masei musculare
- sângerări de la nivelul venelor din tractul digestiv (sângerări variceale)
- afectarea creierului și a sistemului nervos (numită și encefalopatie) ce poate determina apariția stărilor de confuzie, a tulburărilor de memorie și a afectării capacității de concentrare. Hepatita virală C este asociată și cu prezența cancerului hepatic. Ca și în cazul hepatitei virale B, majoritatea celor diagnosticați cu cancer hepatic prezintă și ciroză hepatică. Câteva studii de evoluție naturală a hepatitei virale C au arătat că, în medie, durata de timp dintre expunerea la virusul hepatitic C și momentul apariției cancerului hepatic este de aproximativ 28 ani. Circa 3% dintre pacienții cu ciroză determinată de infecția cu virus hepatitic C vor evolua către apariția cancerului hepatic.