Boala care ucide anual sute de mii de oameni. Mulţi nu ştiu că sunt infectați

medicamente

Trei sferturi dintre cei infectați cu virusul hepatitic C nu știu acest lucru, a afirmat managerul Institutului “Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, la o conferință de specialitate organizată de Fundația “Prof. Dr. Matei Balș” și Academia Română.

 „Avem circa 600.000 de pacienți cu hepatită C. (…) Stăm mai prost în partea de epidemiologie. Sunt județe în care nu avem nici măcar un epidemiolog. Nici măcar unul. Unele dintre județele respective chiar au treabă cu niște porturi. Giurgiu vă spune ceva? (…) Doar 75% din cei care sunt infectați cu virusul hepatitic C — și vedeți că la nivel planetar discutăm de circa 130 — 170 de milioane — deci 75% dintre ei nu știu că sunt, nu au habar că sunt infectați. Iar dintre cei care știu, ceilalți 25%, doar 3 până la 5% au acces la terapii”, a spus profesorul doctor.

„Știm că peste 350.000 de oameni mor anual din cauza bolii cronice de ficat date de virusul hepatitic C. Acestea sunt date cât se poate de clare ale OMS”, a mai precizat Streinu-Cercel, potrivit doctorulzilei.ro.

Simptomele infectării cu virusul hepatitic C

Majoritatea persoanelor cu hepatită virală C, chiar și cei care sunt infectați de multă vreme, nu prezintă semne sau simptome. În cazul în care acestea se manifestă, includ:

 • stare de oboseală accentuată
 • dureri musculare și articulare
 • senzație de mâncărime a pielii
 • urină de culoare închisă/materii fecale de culoare deschisă
 • îngălbenirea pielii și a ochilor

Infecția cu virus hepatitic C

În faza cronică, inflamația ficatului se permanentizează (cronicizează) și netratată evoluează către insuficiență hepatică, ciroză hepatică sau chiar cancer hepatic. Cu cât cantitatea de VHB din organism este mai mare, cu atât riscul de evoluție către ciroză hepatică sau cancer hepatic este mai mare, iar procentul celor care vor deceda de ciroză hepatică sau cancer hepatic în acest caz este cuprins între 15 – 20%. Riscul de cronicizare a infecției depinde în mare măsură și de vârsta la care a fost contactată infecția. Cel mai mare risc de cronicizare îl prezintă nou-născuții infectați la naștere și copiii cu vârste de până la 5 ani. Semnele și simptomele în acest caz pot fi:

 • înroșirea feței palmelor
 • apariția pe pielea de la nivelul pieptului, umerilor și feței a unor formațiuni roșii asemănătoare unor steluțe
 • umflarea abdomenului, a picioarelor și a tălpilor
 • reducerea masei musculare
 • sângerări de la nivelul venelor din tractul digestiv (sângerări variceale)
 • afectarea creierului și a sistemului nervos (numită și encefalopatie) ce poate determina apariția stărilor de confuzie, a tulburărilor de memorie și a afectării capacității de concentrare. Hepatita virală C este asociată și cu prezența cancerului hepatic. Ca și în cazul hepatitei virale B, majoritatea celor diagnosticați cu cancer hepatic prezintă și ciroză hepatică. Câteva studii de evoluție naturală a hepatitei virale C au arătat că, în medie, durata de timp dintre expunerea la virusul hepatitic C și momentul apariției cancerului hepatic este de aproximativ 28 ani. Circa 3% dintre pacienții cu ciroză determinată de infecția cu virus hepatitic C vor evolua către apariția cancerului hepatic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


9 + 4 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.