Blestemul nucului: Ce se întâmplă dăcă plantezi un nuc – Mituri şi superstiţii despre „REGELE POMILOR”

Sursa foto: pixabay.com

Nucul este înconjurat de numeroase mituri şi superstiţii. Iată mai jos câteva din cele mai interesante. Însă trebuie să știi că dincolo de aceste tradiții și preconcepții, frunzele şi fructele nucului au efecte benefice evidente pentru organism. 

În tradiţia populară, nucul trebuie plantat în curtea unui gospodar care vrea să marcheze un eveniment foarte important din viaţa lui, cum ar fi naşterea unui copil.

Pe de altă parte, legenda spune că daca tai un nuc vei fi blestemat, iar cineva din familia ta își va pierde viața, ori se va stinge cel care l-a sădit.

O altă superstiţie spune că nu este bine să plantăm nuci, întrucât când trunchiul nucului va ajunge să aibă grosimea gâtului celui care l-a planta, persoana respectivă va muri.

De Rusalii, femeile de la ţară duc la biserică frunze de nuc şi apoi le pun la streaşina caselor, pentru ca nucul să le ferească familia de necazuri.

De Rusalii, in zona Dobrogei, se impart la Biserica frunze sfintite de nuc, iar in zona Moldovei, frunze sfintite de tei. Pentru mine, aceasta zi minunata are o semnificatie speciala! Sambata ma spala mama pe cap cu frunze de nuc. In apa
nu se spala toata saptamana, ca „intra calusul”… Daca, totusi, trebuia sa se spele… se puneau frunze de pelin sau nuc, la brau. Interesant. Frunzele de nuc simbolizeaza „limbile ca de foc” ce s-au pogorat peste Apostoli, la Cincizecime”, a explicat o internauta.

Cel mai cunoscut mit despre nuc este însă cel care susţine că nu este bine să dormim la umbra unui pom de acest fel, pentru că frunzele sale conţin mult iod, scrie Adevărul.

Desigur, este doar un mit, nu a fost demonstrat nimic din punct de vedere ştiinţific. Un pericol real pentru sănătate poate să apară însă dacă nu depozităm corect nucile. Ele pot fi infestate cu aflatoxină, un mucegai care poate duce inclusiv la dezvoltarea unor forme de cancer.

Mai multe despre acest mit puteți afla AICI

Pe de alta parte, datorită cantității mari de IOD pe care o degaja frunzele, nu este indicată relaxarea și odihna la umbra lui, iar plantele nu trăiesc în zona umbrită de nuc.

Și atenție! Nucul este o specie de pom protejată de lege în momentul de faţă. Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci pe proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie, pentru obţinerea căreia trebuie îndeplinite anumite condiţii, atenționează cei de la Avocat.net.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


4 + 4 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.