Știm că gătești cu drag pentru familia ta. Dar după o zi de muncă și ore de stat în bucătărie, la finalul mesei, spălatul vaselor murdare poate fi o corvoadă! Asta deoarece, de multe ori, unele vase de gatit sunt dificil de curatat. Aici vorbim despre teflon, inox, oalele din aluminiu. Și să nu mai vorbim de mâncarea arsă de pe vasele în care ai gătit! Cei de la Sfat Naturist au cules pentru voi cele mai eficiente solutii pentru acest tip de probleme, sfaturi de la bunici pentru curatarea vaselor de gatit. Iată mai jos cele mai intersante dintre ele:
Crustele rezistente de aluat care raman pe peretii formelor de copt se curata astfel: frecati formele cu putina hartie si sare, apoi ungeti-le cu ulei. Acoperiti-le cu o carpa uda. Dupa 2 ore, crustele se desprind singure.
Cratitele emailate nu le razuiti niciodata cu cutitul sau cu un burete de sarma. Emailul plezneste. Frecati-le cu sapun ori cu apa cu cenusa.
Fundul cratitelor de care s-a prins mancarea se presara cu sare grunjoasa si se lasa circa o ora. Arsura se va desprinde usor.
Cand laptele se arde pe fundul oalei, crusta formata e foarte greu de spalat. Fierbeti mai bine o ceapa in oala: murdaria se desprinde ca prin minune.
Obiectele din fonta (plite, tigai) se curata cu o ceapa taiata de panza inmuiata in ulei.
Ibricul de cafea se poate curata usor daca fierbem in el apa cu o felie de lamaie.
Sitele pentru faina trebuie clatite doar cu apa rece, deoarece apa calda nu le curata foarte bine.
Sita si cutitul de la masina de tocat se ascut si se curata foarte bine daca le frecam cu fata plata de un ciment nelustruit.
Dupa ce folositi piulita de bucatarie si o spalati, infasurati pisalogul de usturoi intr-o hartie. Nu va mai cocli.
Mancarea arsa de pe fundul cratitelor care produce atatea neplaceri gospodinelor se rade cel mai bine cu o…lingura de plastic pentru a nu zgaria emailul.
Citește mai multe AICI