Cu toții ne dorim să prevenim alterarea alimentelor pe o perioadă cât mai lungă de timp, iar de cele mai multe ori, congelarea e modul perfect de conservare.
Chiar dacă temperatura sub 0° previne creșterea numărului de bacterii, alimentele suferă modificări în timp.
Fie că le cumperi gata congelate sau le îngheți de proaspete, iată cât timp poți păstra diferite categorii de produse, încât să le consumi în siguranță.
Poate cel mai des congelat aliment este carnea. Aceasta poate fi păstrată, în funcție de tipul ei, între o lună și 12 luni, scrie realitatea.net.
De exemplu, carnea crudă are o perioadă mai lungă în care rămâne nealterată. Carnea de porc poate fi ținută la congelator maxim 6 luni, cea de vițel și miel până la 9 luni, iar cea de curcan, pui sau vită, până la 12 luni.
Pe de altă partea, carnea procesată, în mod surprinzător, poate fi congelată pentru mai puțin timp.
De exemplu, șunca, baconul, cârnații sau crenvurștii se păstrează maxim 2 luni, carnea gătită se păstrează maxim 3 luni, mai puțin în situația în care e de pui, caz în care o poți păstra până la 4 luni.
Citește și: Cum să decongelezi carnea în doar 5 minute. Este adevăratul secret al bucătarilor – VIDEO
Peștele și frcutele de mare
În ceea ce privesc pestele si fructele de mare, termenele sunt diferite.
Este recomandat ca pestele sa fie pastrat pana la 6 luni in congelator, dar durata depinde de tipul de peste, potrivit retetepractice.ro.
De exemplu, pestele slab, precum crapul, pastravul sau stiuca, poate fi pastrat timp de 6 luni, in timp ce pestele gras, precum somonul, tonul, macroul poate fi pastrat doar 2-3 luni.
Pestele afumat poate ramane congelat doar 2 luni.
Fructele de mare, pe de alta parte, pot ramane congelate pentru mai mult timp. Homarii se mentin pentru 12 luni, racii pentru 10 luni, iar scoicile si midiile doar pentru 2-3 luni.
Calamarul si crevetii se pot pastra pentru 3-6 luni.
Produsele lactate
Branza se mentine la congelator cu atat mai mult cu cat este mai maturata, ca si in frigider, de altfel.
Prin urmare, branzeturile tari, precum parmezanul, se mentin 6 luni la congelator fara probleme, insa branza de vaci trebuie consumata dupa maxim 1 luna.
Iaurtul se pastreaza 1-2 luni, iar inghetata are o durata “de viata” asemanatoare. Untul, in schimb, poate fi congelat pentru 6-9 luni, iar laptele poate fi pastrat pentru 3-6 luni, potrivit retetepractice.ro.