Violeta africană (Saintpaulia) este originară din Africa şi a fost aclimatizată cu succes în toată lumea. Uşor de îngrijit, planta va fi înflorită pe tot parcursul anului. Se înmulţeşte uşor şi poate fi păstrată în casă, pe balcon, terasă sau în bucătărie.
Potrivit datelor istorice, planta a fost descoperită de baronul Walter von Saint Paul-Illaire (1860-1910) în munţii Usambara, din estul Africii, pe când era guvernator al Germaniei în provincia Tanganyka. El a găsit câteva specii în anul 1892, pe care le-a expediat în Europa, tatălui său, pentru analiză.
Iniţial, cele câteva specii descoperite aveau florile de culoare mov dar, în timp, prin încrucişări repetate s-a ajuns la o întreagă varietate de soiuri cu flori în aproape toate culorile.
Cum se îngrijeşte violeta africană
Nu este o plantă pretenţioasă. Potrivit specialiştilor de la Clubul Român de Gesneriaceae, acestea sunt principalele reguli de îngrijire:
-Substratul
– se folosește un pământ obișnuit, de la florărie, de preferat cu ph acid. Ca să-l afânăm, îl putem amesteca cu perlit (o rocă vulcanică, ce reține apa în exces apoi o eliberează treptat din nou în sol) și cocopeat (învelișul de la nuca de cocos mărunțită fin), pe ambele le găsim în magazinele de bricolaj care au sector de „Grădină”. Odată la 6 luni e bine să schimbăm substratul, pentru ca plantele să beneficieze iarăși de substanțe hrănitoare noi.
-Udarea
– violetei îi place solul ușor umed. Nu udați direct în ghiveci sau pe frunzele sau florile plantei. Puneți apă în farfurioară și așteptați ca planta să abosarbă cât îi convine. După 20 de minute, aruncați surplusul. De obicei puteți controla dacă pământul este suficient de umed verificându-l cu degetul. Dacă pe deget rămân fire de pământ, înseamnă că este suficient de umed.
-Lumina
– au nevoie de lumină, dar nu trebuie lăsate în razele directe ale soarelui. Ideală este o fereastră către est, vest sau nord. Dacă le ținem pe pervazul unei ferestre spre sud, trebuie să le protejăm de soarele puternic cu o perdea.
Citeşte şi: Cum să îngrijeşti un trandafir japonez ca să înflorească. 7 ponturi pe care nu…
-Temperatura
-temperatura ideală de creștere este de 19-26 de grade Celsius. Sub acest interval se încetinește procesul de creștere, dar se păstrează mai bine bobocii. Deci, dacă avem o violetă înflorită bogat, putem să o păstrăm fără probleme într/o cameră răcoroasă, pentru că florile ei vor rezista mai mult. Nu trebuie însă să uităm de umiditate, aceste plante preferă camerele cu umiditate bună și nu se simt bine într-o atmosferă uscată. Putem să îmbunătățim aceasta cu un vas cu apă pus în cameră.
-Fertilizare
– Un îngrășământ ajută plantele să aibă frunze proaspete și să înflorească des. Uitați-vă la compoziția sa de pe etichetă, raportul N:P:K (azot, fosfor și potasiu) trebuie să fie unul echilibrat, adică aproximativ 12:12:12, sau 5:7:6, sau 24:20:22. Urmăriți indicațiile de diluare de pe etichetă, dar mai diluați încă o dată față de indicații, pentru că rădăcinile violetelor sunt foarte fine și pot fi arse ușor de fertilizator.
Cum se înmulţeşte
Violetele africane se înmulțesc ușor prin butași. Când planta s-a maturizat, face pui în jurul tulpinei principale care pot fi desprinşi şi replantaţi.
Citeşte şi: Cum înmulţeşti orhideea. Cele mai simple şi eficiente metode
Putem încerca să punem și o frunză la prins, întâi în apă până face rădăcini sau direct în pământ. Pentru această metodă îi tăiem codița până la 2,5 cm, cu o tăietură oblică, și o înfingem în pământ ușor înclinată, pentru ca puii să aibă spațiu să iasă mai ușor. Este bine ca acest vas în care am pus frunzele să-l acoperim cu o pungă sau cu un capac transparent de la o caserolă, pentru a crea în interior atmosfera de seră. Astfel, frunza va înrădăcina mai ușor.