Varza murata la butoi după rețeta ungurească folosită în Ardeal. Nu te mai saturi de ea!

varza murata la butoi
Sursa foto: http://simonahupov.com

Varza murata la butoi este extrem gustoasă şi nu trebuie să lipsească din reţetele de sărmăluţe, ciorbe acre sau de lângă o friptură de porc.

Varza se pune la murat la sfârșit de octombrie sau început de noiembrie. Tradiția românească a „conservelor pentru iarnă” spune că varza se pune la murat între Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei.

Atunci când alegi varza, trebuie să fii atentă să fie bine coaptă, îndesată, albă și cu foi subțirele, ca să-ți fie de folos la sarmale.

Butoiul trebuie curățat bine în prealabil. Unii spun că butoiul e bine să fie din lemn, însă știm că în realitate iese la fel de bună și în butoaiele de plastic pe care le avem toți în casă.

Ingrediente necesare pentru varza murata la butoi:

  • Căpățâni frumoase de varză
  • Boabe de porumb ( opțional)
  • 1 – 2 Gutui
  • foi de dafin
  • un manunchi de mărar uscat
  • hrean
  • piper boabe
  • sare (50 de grame la 1 litru de apă)
  • apa

Citește și: Greșeala pe care o facem atunci când punem varza la murat! Iată rețeta corectă

varza murata la butoi - reteta

Mod de preparare varza murata la butoi:

Așezați pe fundul butoiului o parte din mărar, bucăți lunguiețe de hrean, câteva foi de dafin și boabe de piper. Puteți pune și cimbru, dacă vă place.

Dacă doriți ca varza să aibă culoare rozalie, puteți pune în butoi o varză roșie, iar dacă o vreți galbenă – aurie, adăugați boabe de porumb.

Scobiți cu grijă cotorul varzei și umpleți locul rămas gol cu sare. Apoi puneți căpățâna în butoi și o presați bine. La două straturi de căpățâni de varză adăugați mărar, boame de piper și hrean. La fel, când umpleți butoiul, adăugați aceste mirodenii.

Când butoiul e plin, așezați peste varză un grătar de lemn, presat cu două pietre de râu de granit.

Acoperiți butoiul cu un prosop curat și lăsați-l să stea așa timp de două zile. Atenție, butoiul trebuie ținut la căldură, altfel varza nu se murează!

După două zile, amestecați apa cu sare și turnați saramura peste varză, apoi puneți capacul butoiului.

Unele gospodine obișnuiesc să pună și conservat pentru a fi sigure că varza nu se va înmuia.

Misiunea nu s-a încheiat aici. Butoiul trebuie ținut în continuare la temperatura casei timp de circa două săptămâni. Dacă va fi prea frig, varza nu se va mura cum trebuie.

Îl verificați la două zile și înlăturați stratul de spumă rezultat în urma fierberii.

În 2-3 săptămâni, varza dvs murată ar trebui să fie gata. Dar oricum, nu vă grăbiți, aveți timp până la tăiatul porcului!

Poftă bună!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


8 + 6 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.