Tratamente bio pentru cultura de roşii. Cum scapi de mană şi de putregaiul cenuşiu

cum combati mana la rosii

Roşiile bio sunt foarte căutate de românii care doresc să mănânce sănătos. Pentru a avea o astfel de cultură, agricultorii caută în permanenţă soluţii şi tratamente care să nu includă chimicale.

Cu toate acestea, în ultima perioadă, mana şi putregaiul cenuşiu fac adevărate ravagii printre culturi. În doar câteva zile o întreagă cultură poate fi distrusă de aceste boli dacă nu se iau măsuri. Acestea merg de la tratamentele cu soluţii care nu includ chimicale până la sădirea de plante ajutătoare care ţin aceste boli la distanţă.

Stropirea cu drojdii

Deşi pare incredibil, drojdia poate fi folosită cu succes pentru a scăpa de mană. Este o soluţie ieftină dar care poate fi folosită cu succes şi ca fertilizant. Se încălzesc 4 litri de apă până la o temperatură de cel mult 38 de grade Celsius  în care se dizolvă 15 linguri de zahăr și 15 grame de drojdii uscate.

ATENŢIE: vasul folosit trebuie să fie mult mai mare 4 litri, deoarece, pe durata procesului de fermentație, volumul lichidului crește de cel puțin 2 ori!

Drojdiile se lasă să acţioneze timp de 5 – 10 ore, perioadă în care se amestecă din când în când. După acest interval se ia un vas mare în acre se pun 6 litri de apă la care se completează cu cei patru litri de drojdie şi se udă planta. Se pot uda toate plantele din grădină, atât la frunze cât şi la rădăcină. Rezultatele se văd în 5 – 6 zile, iar tratamentul se poate repeta la un interval de două săptămâni.

Citește și: Cum păstrezi roșiile proaspete mai mult timp. Iată un truc genial de care nu ai mai auzit! – VIDEO

Soluție ”lăptoasă” contra manei la roșii

Când răsadul a atins vreo 10 – 12 cm, săptămânal vom stropi tinerele plante cu o soluţie preparată din lapte degresat, zer sau kefir. Aveți nevoie de 1 litru de lapte degresat, zer sau kefir la 9 litri de apă + 25-35 picături de tinctură de iod. Putem alterna stropirea cu macerat de urzică şi coada calului, 500 de grame de plantă uscată la 5 litri apă rece sau fierbinte, nu contează, notează agrointel.ro.

Citește și: Cum putem grăbi coacerea roșiilor, fără chimicale. Metoda simplă și 100% naturală

Citește și: Stropește roșiile cu cenușă, lapte sau drojdie și le scapi de boli. 6 îngrășăminte bio pe care le ai în casă

Alcool etilic împotriva dăunătorilor

Un alt truc folosit de agricultorii cu experienţă este stropirea plantelor cu alcool etilic. Se diluează alcool etilic din comerţ în apă, raţia deste de 1 la 10, se amestecă bine şi se stropesc. rezultatele obţinute sunt uimitoare.

Zeamă de urzici

Se umple o jumătate de găleată de urzici proaspete cu apă şi se lasă cam 7 – 10 zile. Se strecoară apa şi aoi se foloseşte la stropit amestecându-se la fiecare 10 litri de apă curată 1 litru de apă de urzici.

Citește și: Adevărul despre roşiile româneşti. Mâncăm sau nu tomate cu pesticide?

Cum plantezi roşiile

Nici locul în care amplsaţi cultura de roşii nu este întâmplător. În funcţie de „vecini” acestea pot fi protejate foarte eficient contra multor boli sau dăunători.

Roșiile se pot proteja de afide plantând în apropierea lor Condurul Doamnei. Afidele vor prefera aceasta plantă îndepărtându-se de tomate. Se plantează ceapă și usturoi în apropierea roșiilor. Acestea vor fi inamicul numărul unu împotriva manei și a altor boli fungice, notează agrointel.ro.

În cazul în care cultura a fost deja afectată de aceste boli, se adună frunztele şi fructele afectate, se îndepărtează şi se distrug pentru a nu se împrăştia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


+ 5 = 8

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.