Tradiții de Sfântul Andrei. Cum pui grâul la încolțit și cum îl îngrijești

grau incoltit la ghiveci
Sursa foto: http://www.ecovazon.md

Una dintre tradițiile respectată de mulți dintre creștinii ortodocși de Sfântul Andrei, sărbătorit de români pe 30 noiembrie, este aceea a grâului pus la încolțit, în ghivece.

Tradiția arată că fiecare membru al familiei trebuie să aibă ghiveciul său cu grâu.
De Sfântul Andrei, se ia o mânută de grâu şi se seamănă într-un ghiveci ori într-o cutiuţă din plastic. Apoi, se acoperă boabele de grâu cu un strat subţire de pământ.

Tradiţia spune că grâul pus la încolţit de Sfântul Andrei spune câte ceva despre viitorul omului care l-a plantat. De Anul Nou, cum arată grâul aşa va fi şi sănătatea celui care l-a plantat în noul an.

Un grâu frumos, crescut înalt și cu fire groase anunță un an benefic și prosper pentru persoana respectivă. În unele regiuni din țara se mai spune că un grâu frumos dezvoltat înseamnă o recolta bogată pe câmp și în livezi pentru anul ce urmează.

Iată cum pui grâul la încolțit:

In seara de Sfântul Andrei, spală semințele pe care vrei să le plantezi ( um pumn pentru unghiveci) și lasă-le într-un vas plin cu apă peste noapte. Acest procedeu îi va permite grâului să germineze mai rapid.

Pregătește vasul în care urmează să-l plantezi. Poți alege fie un ghiveci cu pământ de flori sau pământ de grădină amestecat cu turbă sau un vas decorativ în care așezi un pat de vată, pe care o umezești bine.

Dacă optezi pentru ghiveci, umple ghiveciul cu pământ, presară un strat de grâu și apoi acopera totul cu un strat subțire de pământ. La final uda foarte bine.

Cum îngrijești grâul ca să se dezvolte frumos

Pentru a se dezvolta armonios, grâul are nevoie de multă lumină naturală. Se recomandă să-l așezați la fereastră, astfel încât lumina soarelui să ajungă la el.

Atenție, nu îi plac curenții de aer și nici căldura directă a caloriferului!

Udă regulat ca să fie în permanență umed, fără să înneci firele de grâu.

 

Primele firicele de grâu vor ieși în mai puțin de 10 zile.

Care este semnificatia graului pus în farfurie 

Punerea graului in farfurie, o practica munteneasca, este aparenta dintre viu si mort. Samanta, prin felul in care este fata de germene, aparent moarta, creeaza ca si timpul, si Universul, si vegetatia, aparenta unei morti.

Dar, de fapt, in aceasta haina a mortii zace viata, vitalitatea. Conexitate cu ce inseamna crestineste, graul este substitut al jertfei cristice – in fiece bob se gaseste chipul lui Hristos – face sa se creeze o similitutine intre ceea ce inseamna samanta propriu zisa si jertfa cristica.

Multe alte traditii sunt despre fetele care vor sa isi afle ursitul. Una dintre ele spune ca fetele trebuie sa isi puna sub cap 41 de boabe de grau si daca viseaza ca-i ia cineva graul, se va marita. Numarul este legat de un termen slav, si anume soroc. Pomana se face la 40 de zile, drumul catre lumea cealalta este de 40 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


2 + 4 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.