Paste 2018 – oua vopsite natural de Paste. Vopsitul oualor este un ritual de neinlocuit de Paste, insa intotdeauna ai emotii fie ca ele sa nu se sparga la fiert, fie sa nu iasa prea moi ori coloritul sa nu lase de dorit.
Iti prezentam azi 7 pasi de urmat, pentru ca ouale de Paste sa fie asa cum ti le doresti.
1. Alege ouăle
Atunci cand mergi la cumparaturi ai doua variante: albe sau galbene! Sfatul nostru este sa alegi pentru vopsit numai oua albe. Pe acestea se prinde cel mai bine culoarea.
2. Degresarea este obligatorie
Daca nu stiai inca, atunci este momentul sa afli ca ouale sunt acoperite de un strat extrem de subtire de grasime, care fie impiedica vopseaua sa se ataseze de ou, fie lasa pete inestetice pe oul vopsit. Spala-le cu apa calduta si sapun inainte de a le pune la fiert.
CITESTE SI: Paste 2018. Opt idei creative pentru vopsirea și decorarea ouălor de Paște
3. Tine ouale la temperatura camerei
Atunci cand pui ouale la fiert, ele trebuie sa fie la temperatura camerei si adauga numai apa rece peste ele. Adauga de asemenea putina sare si putin otet in apa care fierbe. Ouale trebuie sa fiarba la foc mic. Iti dai seama ca oul este fiert daca se roteste rapid atunci cand il scoti din oala.
4. Nu fierbe ouăle in vopsea
Vopseaua – daca foloseste vopsele prafuri care se adauga in apa, atunci este bine sa stii ca ouale nu se fierb niciodata in vopsea. Fierbi apa, in care adaugi cam doua linguri de otet, adaugi praful si opresti focul; abia apoi adaugi ouale pe care le lasi aproximativ 5 minute in functie de fiecare vopsea in parte.
CITESTE SI: Lacrimile vitei de vie, un veritabil medicament de primavara
5. Adoptă moda eco străveche
Oua “eco” – daca nu vrei sa utilizezi vopsele sintetice, atunci mergi pe metode stravechi de vopsire (plantele se fierb bine si se lasa la macerat 10 ore) astfel:
galben – maroniu: coji de ceapa
verde: urzici si spanac
verde-galbui – planta de drobus
bej: muguri de plop ori de nuc
rosu: frunze de mar salbatic
6. Modele home-made: daca nu vrei ca ouale sa fie in culori uni, atunci poti aplica metodele bunicii pentru a le crea diverse modele astfel:
– frunze de leustean, patrunjel, feriga si orice frunza care are un model frumos; pe acestea le lipesti pe oul nevopsit, iar apoi introduci oul in tifon si il legi la capete; abia apoi introduci oul in vopsea;
– poti sa achizitionezi pergamente pentru a transforma ouale intr-un fascinant val de culori; se utilizeaza la fel ca in cazul frunzelor: se lipeste pergamentul, se leaga si apoi se introduce in vopsea);
– iar daca ai talent, atunci poti picta singura sau impreuna cu copiii ouale, folosind vopsele speciale.
7. Luciu cu untură
Pentru ca ouale sa fie stralucitoare, ultimul pas in vopsirea lor este luciul, pe care il aplici cu o bucata de tampon de vata imediat ce le-ai scos din vopsea, folosind fie ulei de floarea soarelui, fie putina untura.