Pentru că fiecare regiune a țării are propria rețetă delicioasă de sarmale, acum în prag de Paște vă propunem o rețetă de sarmale moldovenești.
Ingrediente
700 gr de carne de porc tocată, amestec de porc și vită
2 cepe potrivite
150 gr ores
100 ml bulion, de preferat făcut în casă
200 gr costita afumata
pasta de ardei preparată în casă
boia
piper macinat
cimbru uscat
1 legatură de mărar
varză murata
Ceapa se curăță și se toacă mărunt după care se pune la călit în putin ulei. Când a devenit sticloasă, se adaugă boia de ardei sau pastă de ardei facută în casă.
Orezul se spală până apa rămâne curată și se adaugă în tigaia în care am călit ceapa cu ardeiul și 3 linguri de bullion și se lasa la foc mic 2 minute, amestecand mereu.
Intr-un castron amestecăm carnea tocată cu orezul, ceapa, condimentele, verdețurile și se amesteca bine.
După ce aluatul de sarmale este gata pregătit, trecem la frunzele de varză murată. Acestea se desprind ușor de pe cotor și se îndepărtează nervurile groase cu un cuțit. În cazul în care frunzele sunt prea mari, se tau în două pe mijlocul frunzei. Luăm fiecare frunză de varză, o punem în palmă, o umplem cu câte o lingură de aluat de sarmale și rulăm foaia de varză în jurul cărnii, având grijă să acoperim si capetele sărmăluței, pentru a nu ieși carnea.
Astfel pregătite, sarmalele se pun într-o oală, de preferat de lut, pe fundul căruia am pus 2-3 frunze de varză murată. Sarmalele le așezăm în straturi astfel încât în mijlocul oalei să rămână un loc gol în care să punem afumătura. Deasupra ultimului strat de sarmale, după preferințe, se poate adăuga varză tăiată mărunt, bulion, mărar sau cimbru uscat. Oala se completează cu apă până acoperă sarmalele iar în timpul fierberii, dacă apa a scăzut iar sarmalele nu sunt fierte, se mai poate adăugă apă. Pot fi servite cu smântână de casă sau lapte acru.