Vrei o reteta de castraveți murați în oțet pentru iarnă? Ai ajuns la locul potrivit! Asta deoarece avem pentru tine o rețetă extrem de apreciată de multe gospodine, cu ajutorul căreia castraveții tăi vor fi crocanți, tari și extrem de delicioși!
Castraveți murați – cu ce se mănâncă
Castraveții murați în oțet sunt preferații multor persoane, fiind o alegere ideală cu o tocăniță de porc cu cartofi piure, dar și alături de alte preparate culinare. Castraveții murati pot fi consumati atât ca garnitură la mâncărurile din legume sau carne, dar și ca atare, între mese. Un adevărat deliciu!
De ce sunt sănătoși castraveții murați
Castraveții murați ajută digestia, întăresc sistemul imunitar, îți dau energie și sunt o sursă excelenta de antioxidanți. Totodată, castraveții murați sunt de real folos atunci când ții dietă pentru că vrei să slăbești și, potrivit unor specialiști, chiar ar putea ajuta la prevenirea cancerului de colon.
Castraveții murați sunt o sursă ideală de fibre, conțin calciu, acid folic și au puține calorii. Totuși, persoanele care suferă de hipertensiune sau au afecțiuni renale severe ar trebui să aibă grijă când vine vorba despre consumul acestor murături.
Citește și: Castraveti covasiti dupa reteta bunicii. Trucul pentru castraveti deliciosi murati la soare
Vă prezentăm mai jos o rețetă simplă de castraveți murați în oțet, numai bună să vă impresionați întreaga familie. Ingrediente castraveți murați în oțet. Rețeta simplă pentru cei mai buni castraveți murați
– 5 kilograme castraveți
– 1 litru oteț
– 3 litri apă
– 3 linguri sare ( 1 lingură de sare la 1 litru de apă)
– 6 linguri de zahăr (2 linguri de zahăr la un litru de apă)
– 3 bucăți usturoi ( 2-3 căței într-un borcan)
– 1-2 bucăți ceapă tăiată în patru (opțional)
– 5 rădăcini de hrean
– 2 lingurite piper boabe
– 10 lingurițe piper boabe
– 10 frunze de dafin
– 3 fire de mărar uscat
Pasul 1: Ce castraveți trebuie să cumperi
Atunci când vine vorba despe murături, primul “secret” de care trebuie să țineți cont este atunci când mergeți la cumpărături: Alegeți întotdeauna castraveți proaspepți, mici și fermi, pentru că sunt prima garanție că veți avea murături crocante și tari. Dacă din start castraveții pe care intenționați să îi puneți la murat sunt moi, imaginați-vă că în timp ce se murează se vor înmuia și mai tare.
Citește și: Dulceata de nuci verzi. Cum sa faci cea mai delicioasa dulceata de vara
Citește și: Dulceata de trandafiri. Secretele rețetei cu care îți dai gata musafirii
Pasul 2: Spălați bine castraveții și borcanele
Asigurați-vă că borcanele în care veți pune castraveții la murat sunt curate, bine spălate. Dacă alegeți să refolosiți recipiente mai vechi, ideal ar fi să le spălați în mai multe rânduri de apă. De asemenea, și castraveții trebuie spălați în apă rece, cu multă grijă, pentru a nu rămâne pe ei urme de pământ sau alte impurități.
Pasul 3: Castraveții mai mici se pus deasupra
Pregătiți-vă masa de lucru și asezați borcanele pentru castraveți murați în ordine. Puneți în borcane mărarul uscat. În cazul în care aveți castraveți de mărimi diferite, întotdeauna cei mai mari trebuie așezați în partea de jos a borcanului, iar cei mici deasupra. Castraveții trebuie aranjați frumos, în ordine, atât din motive de ordin estetic dar și pentru că așa încap mai mulți în fiecare borcan.
Pasul 4: Adăugați hreanul, mărarul și boabele de muștar
După ce toate bocanele sunt pline cu castraveți inserați în spațile rămase hreanul tăiat în bucăți pe lungime. Deaspura puneți mărarul și boabele de muștar.
Pasul 5: Puneți la fiert saramura
Într-o oală mare se pune la fiert saramura din apă, oțet, sare, zahăr, boabele de piper și frunzele de dafin. Atenție, însă: abia după ce fierbe și o lăsați să dea câteva clocote trebuie turnată în borcanele cu castraveți. După ce toate borcanele au fost umplute, se pot închide cu capace.
Pasul 6: Atenție la borcane
Borcane închise se pun apoi la fiert, într-o cratiță mare în care se pune apă. Aveți grijă ca pe fundul recipientului să puneți câteva cârpe sau bucăți de hârtie în strat suficent de gros. Altfel, din cauza focului, borcane se pot crăpa.
Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mânânci 2 ouă pe zi. Rezultatele te vor surprinde
Din momentul în care apa începe să fiarbă, lăsați cratița pe foc timp de aproximativ 15 minute. Vă veți da seama când se termină această etapă în momentul în care castraveții își vor schimba culoarea: din verde deschis, castraveții vor căpăta o culoare ceva mai deschisă.
Pasul 7: Verificați capacele și borcanele
După ce această etapă s-a încheiat, scoateți fiecare borcan în parte si verificați să nu fie spart, crăpat sau fisurat. De asemenea, trebuie să fiți atentă la capac: acesta trebuie să fie închis ermetic.
Dacă vă place vă rugăm să distribuiți mai departe, să ajutăm și alte gospodine, iar dacă știți și alte secrete pentru castraveți murați delicioși nu ezitați să ni le scrieți!