Politiciana Ana Guțu: Niciodată nu voi înțelege româncele care, după ce au făcut copii prin Italia, venind acasă, vorbesc cu ei demonstrativ doar în italiană

Profesorul și omul politic Ana Guțu a avut o reacție extrem de dură pe Facebook la adresa acelor părinți din România și Republica Moldova care nu își învață copiii limba română.

Ana Guțu, prim vice-președinte al Partidului Unității Naționale, dar și prim-vicerectorul ULIM (Republica Moldova) a spus că nu înțelege româncele și moldovencele care, după ce au făcut copii prin Italia, venind acasă, vorbesc cu ei demonstrativ doar în italiană. Mai mult decât atât, acesta consider că mamele din străinătate care nu și-au învățat copiii să vorbească limba română “sunt niste „chirite” ale secolului 21, doar ca mult mai disgratioase decât personajul lui Alecsandri”.

“Niciodata nu voi intelege moldovencele, care, dupa ce au facut copii prin Italia, venind acasa, vorbesc cu ei demonstrativ doar in italiana. Aceasta inseamna ca nu si-au invatat copiii sa vorbeasca româna. Sunt niste „chirite” ale secolului 21, doar ca mult mai disgratioase decât personajul lui Alecsandri…”, a scris Ana Guțu pe Facebook.

Postarea femeii a stârnit un val de controverse pe pagina perosnală de Facebook. Mai mult decât atât, ea a anunțat că cei care au criticat punctul ei de vedere au fost blocati si „zburati” din lista amicilor de pe FB. Ea a continuat spunând că nu și-a imaginat că fenomenul prostiei si inculturii e atât de prolific „la Italia.

“Cei care mi-au sarit in cap, m-au injurat in limbi straine (pe care le cunosc, a propos) din cauza ca ei nu sunt de acord in a-si invata copiii limba mamei cea româna au fost blocati si „zburati” din lista amicilor de pe FB. Si sa ma lasati in pace cu nemultumirea voastra referitor la stilul meu. Nu schimb un cuvant din ce am spus. Ba mai mult, nu mi-am imaginat ca fenomenul prostiei si inculturii e atât de prolific „la Italia”, crezusem ca imigrase pe ok.ru! Sa nu va luati de limba româna si de mama! In rest, faceti ce vreti cu (ne)educatia copiilor vostri, spirite sarace si ratacite….”, a scris profesoara.

Cu toate acestea, nu puțini au fost cei care au susținut că profesoara are dreptate, și că toți copiii românilor din străinătate ar trebui să cunoască limba maternă, ca să nu uite unde își au rădăcinile.

“RESPECT! SUPERB si de admirat mesajul si curajul acestei doamne! Subscriem si noi la ceea ce a scris! Români Eterni! ca sa ne-aducem aminte la ce am renuntat atât de usor sa luptam! PS : România a avut si are mai multe resurse naturale, decât multe state UE! Doar ca noi, ca popor, am renuntat prea usor sa ne aparam tara si neamul si codrul si resursele naturale!”, a comentat Lena Nicolai.

“Eu am cunoscut mai multi copii nascuti in Italia care atunci cand vin in Romania nu inteleg nimic pentru ca nu vorbesc limba romana”, a comentat un alt inernaut.

Ana Guțu este profesor universitar, doctor în filologie romanică la catedra filologie romanică politiciană din Republica Moldova, deputat în Parlamentul Republicii Moldova în anii 2009-2014.

CITEȘTE ȘI: Leguma care „mănâncă“ zahăr. E duşmanul de temut al diabetului

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește comunitatea Landia pe Facebook. Like!

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


5 + = 11

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.