Minunea din Aşgabat sau aeroportul care a intrat direct în cartea recordurilor Guiness. Este vorba despre o clădire cu totul deosebită ridicată în capitala Turkmenistanului, o ţară din fosta Uniune Sovietică.
Ce face deosebită această clădire este forma pe care o are, cea a unui şoim cu aripile larg deschise, pasăre simbol pentru această ţară.
A fost deschis pe 17 septembrie 2016. Încă de la început a fost numit Perla Orientului datorită frumuseţii.
Complexul aeroportuar se întinde pe 1.200 hectare, incluzând terminalul principal, două căi de rulare, fiecare având 3.800 metri lungime, hangare pentru aeronave, depozite, centre medicale şi educaţionale.
Clădirea terminalului principal are forma unui şoim şi cinci etaje. La etajul doi este zona de plecare, iar la trei zona de sosire. Este cea mai mare clădire de pe Glob care are forma unei păsări.
Sunt şi multe fântâni la aeroport.
Constructia se afla in capitala Ashgabat si a costat 2,3 miliarde de dolari.
Prin acest aeroport pot trece 1.600 de pasageri pe ora. De mentionat e, insa, faptul ca aceasta tara izolata a fost vizitata, in 2015, de doar 105.000 de turisti.
In Turkmenistan se afla mai multe cladiri cu design deosebit, renumita fiind mai ales editura in forma unei carti deschise.
Cifre la superlativ
Noul aeroport, care a fost deschis în capitala turkmenă Ashgabat va deveni un concurent de temut pentru oricare altă gară aeriană din lume! Costul aeroportului este de 2,3 miliarde $ , și aici pot trece chiar și 1600 de pasageri într-o oră.
Din păcate, în anul 2015 în Turkmenistan au venit doar 105 de mii de turiști, ceea ce înseamnă că aglomerarea aeroporturilor va fi de doar 12 persoane pe oră. Cei care încă nu au fost aici, ar trebui să ajungă în Ashgabat măcar pentru a vedea clădirea aeroportului, în forma unui vultur uriaș!, notează calatorul.net.