Știați că există un loc in România comparat cu cea mai frumoasă staţiune din Boemia de Vest? Staţiunea Sărata Monteoru a fost comparată în trecut cu faimoasa staţiune balneară Karlovy Vary din Cehia. Deşi nu mai e ce a fost în perioada interbelică, în minivacanţa de Sfânta Maria, nicio pensiune şi niciun hotel nu mai avea locuri de cazare. Primarul Comunei Merei, Ştefan Chircă, a declarat pentru Realitatea.net că în sezon numărul turiştilor ajunge şi la 15.000.
Staţiunea a fost deschisă în 1895 şi avea hoteluri, baze de tratament, ştrand şi cazino. La început a fost cunoscută între localnici pentru apele tămăduitoare ale izvoarelor sărate.
Citeste si: Orașul din România care are străzile pavate cu aur. „Oriunde ai păşi, sigur găseşti aur”
Grecul care a transformat un sat românesc într-o staţiune turistică
Spre sfârşitul secolului al XIX-lea, localitatea şi terenurile din jur au fost cumpărate de grecul Grigore Monteoru, care şi-a luat apoi şi numele localităţii drept nume de familie. Acesta a exploatat cu succes zăcămintele de petrol, după care a folosit câştigurile pentru a finanţa investiţia într-o staţiune turistică.
În perioada interbelică, la Monteoru s-a dat în folosinţă o mină de petrol unicat în Europa la acea vreme. Staţiunea a avut perioada de glorie până la al Doilea Război Mondial, fiind distrusă după instaurarea regimului comunist. În anii 1970, statul comunist a încercat să redreseze staţiunea amenajând două hoteluri şi a unei baze de tratament
Turişti mulţi, investiţii puţine
Deşi numărul turiştilor aproape că s-a triplat, staţiunea lasă mult de dorit. „În proprietatea Primăriei Merei nu se află niciun bazin cu apă sărată. Bazinele mari de apă sărată sunt ale doamnei Văcăroiu, dar nu a făcut nicio investiţie”, a explicat primarul comunei Merei, Ştefan Chircă pentru Realitatea.net.
Cât despre proprietăţile grecului, edilul spune că nu pot fi nici vizitate, nici renovate. „Au fost retrocedate, am avut o discuţie cu moştenitoarea şi momentan nu vor să dea drumul”, a mai spus Chircă, care a precizat că nu ştie dacă urmaşii vor să renoveze sau nu. Conacul, care până nu demult se putea vizita, a aparţinut Ministerului Tineretului şi Sportului şi găzduia tabere pentru copii”, a mai spus Chircă pentru Realitatea.net.
Citeste mai multe aici
Citește și: Cele mai romantice destinații turistice din Europa