Leurda, supranumită “elixirul tinereții” este considerată unul dintre remediile cele mai bune pentru rinichi. Crește în păduri, la umbra copacilor, și este la îndemâna oricui dorește o supă proaspătă și delicioasă cu gust ușor de usturoi sau o salată plină de vitamine. Leurda îmbunătățește memoria, este un detoxifiant natural, este bună pentru tuse, inimă, răni, guturai, eczeme şi ajută la recuperarea după accidente vasculare. Pentru a profita din plin de minunățiile pe care ni le oferă leurda, Libertatea pentru femei ne propune o rețetă delicioasă de supă cremă de leurdă.
Ingrediente:
● un cățel de usturoi
● o ceapă
● 2 legături de leurdă
● 180 ml smântână de gătit
● o lingură de unt
● 4 linguri de ulei
● 2 linguri de făină
● un litru supă de legume
● sare după gust
● un praf de nucșoară
Pentru servit:
● piper roșu
● sparanghel
Preparare:
1. Leurda se curată și se spală în mai multe ape, de regulă până ultima apă rămâne curată.
2. Într-o oală se pun la încins untul și uleiul. Ceapa și usturoiul se toacă mărunt și se adaugă în oală la călit.
3. Când ceapa și usturoiul s-au călit, se adaugă făina care se lasă 2-3 secunde la prăjit iar apoi se toarnă supa. Se amestecă incontinuu pentru a nu se forma cocoloașe și se lasă la fiert preț de 15 minute.
4. Se adaugă leurda și se lasă să ajungă la punctul de fierbere.
5. Se mai ține 5 minute pe foc, iar după ce s-a fiert, se mixează, și se adaugă smântâna. Se potrivește gustul de sare și nucșoară. Se servește cu piper roșu și sparanghel, fiert în prealabil.