Atunci când vă gândiți la cea mai frumoasă cascadă din lume, probabil că gândul vă duce instantaneu la Niagara. Trebuie să știți însă că cea mai frumoasă cascadă se află în România. Și este momentul să o treceți pe lista destinațiilor de week-end.
Casacada Bigăr din județul Caraș Severin a fost plasată în anul 2013 drept pe primul loc în topul celor mai impresionante cascade din lume de site-ul american “The World Geography”. După ce a devenit celebră în toată lumea, Cascada Bigăr îşi întâmpină acum vizitatorii cu un traseu turistic accesibil, ce permite coborârea în siguranţă până la baza căderii de apă. Valoarea investiţiei s-a ridicat la aproximativ 140.000 de euro, bani alocaţi de către Coca-Cola în cadrul unui proiect ce a avut ca scop realizarea unor lucrări de amenajare eco-turistică a zonei cascadei Bigăr.
Apă de o puritate rară
Cascada Bigăr se află în Parcul Naţional Cheile Nerei — Beuşniţa, din judeţul Caraş-Severin, în Valea Minişului, la jumătatea distanţei dintre localităţile Anina şi Bozovici, pe DN 57B, locul în care izbucul Bigăr se varsă în râul Miniş.
Cascada Bigăr are o înălţime de aproximativ 7-8 metri şi aspectul unui con acoperit integral din mușchi.
Bănățenii numesc locul izbuc un izvor din care apa iese la lumină de sub stâncă. Izbucul Bigăr, a cărui apă este de o puritate rară, este alimentat de un curs de apă subteran ce iese de sub o stâncă înaltă de peste 50 metri. Acesta străbate peştera cu acelaşi nume din Munţii Aninei şi după o distanţă de circa 200 metri se varsă în râul Miniş formând Cascada Bigăr.
Legenda cascadei Bigăr
Legenda locului spune că pe meleagurile Văii Almăjului trăia o familie de ţărani, a cărei durere era lipsa unui urmaş. Într-o noapte, femeii i s-a arătat în vis o vrăjitoare care i-a spus că doar dacă va bea apă de la izvorul de sub stânca aşezată la graniţa dintre lumi va rămâne însărcinată, precizând că dacă urmaşul va fi fată, acesteia nu-i va fi îngăduit să se îndrăgostească, altfel va muri, scrie descoperă.ro.
Femeia a băut apă, iar după o vreme a născut o fată deosebit de frumoasă, care s-a îndrăgostit de un băiat chipeş pe nume Bigăr.
Fata fost închisă de tatăl ei în grota de deasupra izvorului dintre lumi, strigătele de disperare ale acesteia fiind auzite de vrăjitoarea care trăia în cealaltă lume, în Tărâmul Regăsirii Dorului.
Înduplecată de suferinţa fetei, vrăjitoarea i-a transformat părul într-o cascadă pe care au început să alunece lacrimile ei.
Legenda mai spune că flăcăul a venit şi s-a aruncat în apele cascadei, iar fata s-a stins odată cu el, dar s-au reîntâlnit în cealaltă lume, singurul loc în care iubirea lor se putea împlini.
De atunci, pentru a-şi pecetlui dragostea şi pentru a avea parte de iubirea veşnică, îndrăgostiţii vin să bea apă din cascada ce poartă numele flăcăului Bigăr.
Proiectul care o face mai accesibilă
Ideea proiectului a aparţinut unor angajaţi ai fabricii din Timişoara, care au vizitat zona şi şi-au dorit ca accesul la baza cascadei să fie mai uşor şi mai sigur.
În fiecare an, zeci de mii de turişti vizitează Cascada Bigăr, iar numărul acestora se așteaptă să crească după investiția realizată acum aici.
Lucrările de amenajare eco-turistică au început în iulie 2016, iar după zece luni, acestea au fost finalizate. În cadrul proiectului a fost amenajat un traseu pietonal între parcare şi intrarea în parcul naţional, de-a lungul DN 57B, un drum de acces de la intrarea în parc şi construcţia unei platforme care facilitează accesul la baza cascadei şi a unor spaţii şi poteci între cascadă şi izvor.
De asemenea, a fost realizată o trecere către Grota Bigăr, aflată în apropierea cascadei, iar zona a fost dotată cu panouri informative, pubele ecologice, marcaje de atenţionare şi locuri cu repaus.