Greșeala periculoasă pe care aproape toate gospodinele o fac! De ce nu e bine să recongelezi carnea dezghetată

de ce nu e bine sa recongelezi carnea
Sursa foto: pixabay.com

Nu o dată ai auzit că nu este bine să recongelezi carnea dezghetată. Mai mult decât atât, chiar și pe ambalajele de la produsele din carne congelată este scrisă recomandarea de a nu recongela produsul. Ce înseamnă asta? Că odata dezghețată, carnea nu trebuie recongelată sub nicio formă. Cel mai indicat în acest caz este să o prepari termic (adică să o gătești) și, chiar dacă nu o vei consuma în acel moment, să o păstrezi în frigider până când vei decizde ca o vei consuma.

Dacă și tu te-ai întrebat care este motivul pentru care nu este indicat să punem inapoi în congelatorul conbinei frigorifice carnea odată ce am decongelat-o, trebuie să știi că există două motive:

Primul motiv pentru care nu este bine să recongelezi carnea dezghețată este acela că ne poate pune viața în pericol. Pe de altă parte, este bine să știi că calitatea cărnii scade cu fiecare recongelare.

Citește și: 10 întrebuințări uimitoare ale bicarbonatului de sodiu. Minunile pe care le face banalul praf din bucătărie 

Dar iată ce se întâmplă mai exact, potrivit gustos.ro?

În primul rând, trebuie să știi că atunci când congelezi carnea, bacteriile nu mor, ci doar întră într-o stare de „moarte aparentă”, care le împiedică să se înmulțească sau să altereze carnea. Atunci când decongelezi carnea, bacteriile se trezesc și încep din nou să se multiplice.

Dacă dezghețarea are loc la temperatura camerei, bacteriile se vor înmulți mai repede. O soluție pentru a evita asta următoarea: dezgheață carnea nu pe blatul din bucărărie, ci în frigider. Cu toate că decongelarea va fi de mai lungă durată, vei avea un risc mai scăzut ca bucățile de carne să se contamineze.

Citește și: Pulverizează alcool sanitar pe pat, iar a doua zi vei fi uimită de efect. Trucuri utile 

Între bacteriile care se pot afla pe suprafata carnii se numără: Salmonella, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens si Clostridium botulinum, însă trebuie să știi că toate ne pot pune în pericol sănătatea.

Ce se întâmplă dacă recongelăm carnea? Numărul mare de bacterii de pe suprafața ei (mai mare decât la prima congelare) va fi păstrat și se va amplifica la următoarea dezghețare. Și tot asa.

Citește și: Cum să scapi rapid și ușor de furnici. 5 trucuri simple care dau rezultate garantat

Calitatea cărnii scade cu fiecare recongelare

Al doilea motiv pentru care nu e bine sa se faca recongelarea alimentelor este legat de modificările pe care le suferă aceste roduse in timpul procesului de înghețare. Mai concret, calitatea cărnii scade cu fiecare recongelare.

Iată de ce: Daca congelarea nu se realizeaza in conditii bune, se formeaza cristalele mari de gheata care distrug peretii celulelor alimentului. De aici, o pierdere de apa ce antreneaza micsorarea cantitatii de vitamine, de sucuri si de nutrimente.

Citește și: Cum poți să scapi ușor de țânțari și muște. Cel mai mare coșmar al verii ia sfârșit!

Asadar, cu cât un produs este mai supus congelarii și decongelării, cu atât mai mult structura sa se modifica în defavoarea celor care îl vor cunsuma; în plus, el pierde substanțial din gust, din mirosul obișnuit și din calitatea nutrițională, explică cei de la revistamagazin.ro.

CITEȘTE ȘI: Leguma care „mănâncă“ zahăr. E duşmanul de temut al diabetului

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește comunitatea Landia pe Facebook. Like!

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
23 + 27 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.