Trandafirul japonez (Hibiscus rosa-sinenesis) este o plantă perenă originară din China. În ciuda faptului că este o plantă exotică s-a aclimatizat foarte bine la condiţiile climatice din România şi este una dintre cele mai îndrăgite plante de apartament dar şi de grădină.
Este o plantă destul de uşor de îngrijit, dar nu va înflori niciodată dacă nu are condiţiile optime.

Vă prezentăm 7 ponturi ca să aveţi o plantă plină de flori:
Lumina şi căldura
Pentru că este vorba despre o plantă exotică, este foarte important ca trandafirul japonez să aibă lumină şi căldură suficiente. Este ideal să amplasaţi ghiveciul în care este plantată floarea în partea de sud sau vest a casei în imediata apropiere a unui geam. În acest fel va avea câteva ore de lumină directă.
Citeşte şi: Cum să ai petunii inflorite până în septembrie. Câteva secrete pentru petunii pline cu flori
Solul
Pentru o dezvoltare ideală, hibiscusul are nevoie de un sol argilos dar nu prea greu. Ideal este un amestec în proporţii egale de turbă, compost şi gunoi de grajd la care se adaugă nisip şi vermiculit.
Fertilizarea
În perioada de creştere, respectiv în lunile martie-octombrie se recomandă feritilizarea cât mai deasă, la interval de o săptămână. Specialiştii recomandă un îngrăşământ sărac în fosfor pentru că acesta stimulează creşterea frunzelor şi veţi avea mai puţine flori. Mai mult, aplicarea soluţiei nutritive nu se face pe solul uscat pentru că riscaţi să vătămaţi rădăcinile iar planta va muri.

Udarea
Solul pentru Hibiscus este bine să-l lași să se usuce între două udări. În acest fel vei evita putrezirea rădăcinilor. Ai grijă să nu lași mai mult de 30 minute apa în farfurioară, deoarece nu-i place fenomenul de picioare reci. Iar în timpul iernii îți recomand să uzi mereu cu apă calduță și nu cu apă rece.
Citeşte şi: Cum să ai mușcate cu flori bogate. Trucuri care îți vor colora grădina sau balconul
Tunderea
Hibiscusul înfloreşte numai pe lăstarii tineri, astfel că tăierea periodică a crengilor mature este recomandată. Această operaţiune se face în lunile august-octombrie. Ramurile se pot scurta cu o treime şi la fel se poate face şi cu rădăcinile.

Dăunători
Trandafirul japonez este afectat de acarieni sau păianjeni roşii, afide sau păduchi de diverse culori şi făinare. Dăunătorii pot fi combături cu succes cu ajutorul insecticidelor de contact.
Evitaţi achiziţionarea de insecticide care conţin imidacloprid, deoarece acest ingredient favorizează dezvoltarea dăunătorilor, în mod special a acarienilor.