În țara în care trei din patru locuitori din mediul rural au toaleta în fundul curții, aleșii s-au gândit să vină cu o facilitate demnă de secolul XXI, pentru ca românii de la sate să poată plăti cu cardul la magazinul din localitate. Asta după ce senatorii au votat ca plafonul de la care instalarea POS-urilor (aparate care permit clienților să achite cu cardul) să rămână valabil în cazul firmelor care au o cifră de afaceri de cel puțin 10.000 de euro pe an.
Potrivit TVR, legea a intrat în vigoare la începutul anului, iar de acum comercianții ale căror afaceri merg bine nu au decât să se conformeze și să își instaleze POS-uri în magazine.
Citește și: O nouă metodă de tâlhărie pe șoselele din țară. La ce trebuie să fii atent când ești la volan
Însă această situație este de răsu’-plânsu’, mai ales în zonele mai puțin dezvoltate din țară. Aici, micii comercianți vor fi nevoiți să se adapteze noilor tehnologii și să înlocuiască caietul cu datorii cu aceste dispozitive care fac posibilă plata cu cardul.
Iar suma pe care o vor scoate din buzunar micii afaceriști nu este una deloc de neglijat: aproximativ 200-300 de euro. O investiţie destul de greu de amortizat într-un magazin modest de la ţară.
Românii de la țară fie nu au carduri, fie nu prea le folosesc
Rămâne de văzut cât de multe persoane chiar vor avea nevoie și câți se vor folosi de această facilitate. Mai ales că, potrivit unui studiu din octombrie 2016, doar 35% dintre românii care trăiesc în mediul rural au un cont bancar. Procentul este cu mult sub cel înregistrat în mediul urban, unde 78% dintre locuitori dețin cel puțin un cont bancar.
Mai mult decât atât, potrivit unei alte cercetări, românii de la țară sunt extrem de reticenți față de bancarizare: 80% dintre locuitorii din mediul rural care au avut card nu doresc să își mai facă unul nou. Diferența față de locuitorii din orașe este, și în acest caz, uriașă: doar 20% nu își doresc un nou card.