Pe lângă multe destinații mai puțin cunoscute publicului larg, în România poate fi admirat și cel mai mare muzeu al morilor din Europa de Est, vizitat în fiecare vară de peste 100.000 de turiști. Este vorba despre Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, cel mai mare muzeu în aer liber din România şi unul dintre cele mai mari din Europa.
Peste 30 de mori, acoperind peste 23 de tipuri de mori sunt expuse în muzeu. Se regăsesc aici mori acţionate prin diferite modalităţi: curea de transmisie, cu ajutorul cailor, cu ciutură şi diferite tipuri de transmisie, de vânt, cu pânze, plutitoare ori hidraulice.
Deși nu sunt puse în funcțiune pentru a nu le deteriora, majoritatea morilor sunt funcționale.
Două mori sunt puse în funcțiune, una acționată de cai, alta cu apă. Ideea a prins la public și are mare succes. Cei mai entuziasmați sunt copiii care trec pargul muzeului în aer liber, care au astfel posibilitatea să vadă cum făceau făină bunicii lor.
Moara trasă de cal a fost adusă din Sânpetru Mare, județul Timiș.
Citește și: Cum arată Centrul SPA & Wellness al celui mai vizitat obiectiv turistic din Transilvania – FOTO
Paradisul din Dumbrava Sibiului
Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului este aşezat într-un adevărat paradis, în rezervaţia naturală „Dumbrava Sibiului”. Muzeul dispunde de un lac şi de peste zece kilometri de alei, care prilejuiesc plimbări de tot felul, de la mersul pe jos, până la un scurt tur cu trăsura, cu sania sau cu barca.
Muzeul în aer liber se întinde pe o suprafaţă de 96 de hectare, din care expoziţia propriu-zisă ocupă 42 de hectare.
”Vizitatorii au la dispoziţie două restaurante, două pensiuni, un spaţiu de joacă, un centru de informare turistică, 4 parcări, peste 10 km de alei, numeroase locuri de popas, spaţii destinate demonstraţiilor practice şi multe alte elemente menite să le facă şederea cât mai agreabilă”, se menționează pe site-ul oficial al Muzeului Astra.
Citește și: Orașul din România care are străzile pavate cu aur. „Oriunde ai păşi, sigur găseşti aur”
Citește și: Cel mai nou pământ românesc, pe care nimeni nu are voie să calce
Povestea Muzeului Astra
Povestea Muzeului ASTRA a început în urmă cu mai bine de un secol, odată cu primele manifestări ale unui vis al românilor din Transilvania de a organiza la Sibiu, sub egida Asociaţiunii pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, o colecţie etnografică.
Aceasta avea rolul de a pune în valoare cele mai reprezentative mărturii despre specificul românesc, despre ceea ce ne diferenţia în comparaţie cu alte popoare, lucruri şi fenomene care puteau explica tuturor cine suntem.
Citește și: Top 7 locuri cu apa termala unde te poți răsfăța în această vară