Papilomul este o infectie cutanata fiind considerat, eronat, alunita deoarece este de culoarea pielii sau chiar mai inchis la culoare. De fapt, papiloamele sunt excrescente dezvoltate pe pielea gatului, toracelui sau in axile, cauzate de un virusul papiloma localizat pe piele. Papiloamele se prind de piele printr-un piciorus, care de multe ori este rasucit sau rupt prin mici traumatisme.
Cele mai multe papiloame se dezvolta pe piele sub forma unor mici pete brune, asemanatoare alunitelor, cu care nu au nimic in comun. Sunt intalnite pe gat, axile, submamar, inghinal, piept, spate, pleoape, aglomeraandu-se in zonele de pliu (axile, submamar). Papiloamele pot sa creasca rapid, sa se inflameze, sa doara, sa se exfolieze sau sa sangereze.
De obicei, papiloamele cresc si se inmultesc in perioadele de scadere a imunitatii sau in cazul expunerilor la soare. Papiloamele nu sunt dureroase, dar se pot irita sau rupe prin frecarea cu haine sau bijuterii sau traumatiza devenind dureroase, sangerande sau chiar se pot infecta.
Articolul continuă mai jos
Cauzele papiloamelelor?
Cauzele aparitiei papiloamelor pot fi de origine virala – virusul HPV (Virusul papiloma uman) sau pot fi de origine genetica. Dimensiunile papiloamelor sunt de la cativa milimetri pana la 1-2 cm sau chiar mai mari. Înmultirea papiloamelor de la gat poate fi influentata de purtarea lanturilor si camasilor pe gat. În majoritatea cazurilor, papiloamele nu sunt periculoase pentru sanatatea noastra. Prin scarpinare, papiloamele se inmultesc la aceeassi persoana sau la cei din jur prin piscine, sali de sport, masaje, comunitati de copii etc. Principala problema prezentata de papiloame este ca, lasate netratate, ele se pot inmulti.
Articolul continuă mai jos
Unele afectiuni precum: greutatea corporala crescuta, diabetul, afectiunile tiroidiene sau sarcina predispun la aparitia lor. Nu se poate scapa definitiv de papiloame, de multe ori cu inaintarea in varsta vor aparea altele noi.
În concluzie, in functie de starea imuna a fiecarui individ apar mai multe sau mai putine papiloame, numarul lor fiind influentat si de o piele uscata, transpiratie mai abundenta, frecarea zonei respective repetat si posibilitatea infectarii si reinfectarii de la cei din jur.
3 modalitati de eliminare a papiloamelor
1. Electrocauterizarea – este procedeul care consta in incalzirea tesutului prin electricitate, fiind cea mai simpla si mai eficienta metoda de a scapa de papiloame. Dureaza foarte putin (chiar si 10 minute), in functie de cat de mult papiloame trebuie sa tratam. Procedura se efectueaza doar de catre un medic dermatolog, care utilizeaza o anestezie locala. Tratamentul este lipsit de riscuri si de durere, daca este corect executat, nu lasa nici o urma, prevenind multiplicarea numarului leziunilor si cresterea celor actuale.
In timpul unui consult dermatologic se poate face electrocauterizarea a pana la 30 de papiloame, in functie de marimea si pozitia lor.
2. Eliminarea cu ajutorul unor substante caustice, concomitent cu imunostimularea.
3. Cauterizarea cu unde radio (radiofrecventa) – este un tratament simplu si eficient, pentru ca lasa urme minine, iar papiloamele se refac mai rar comparativ cu alte metode.
Procedura se efectueaza in anestezie locala cu ajutorul unui aparat modern cu radiofrecventa.
Eliminarea papiloamelor este o interventie chirurgicala nedureroasa care dureaza intre 10 si 40 de minute in functie de numarul lor (intr-o sedinta se pot cauteriza de la 1 pana la 50 de papiloame).
Dupa interventie se pot utiliza antiseptice locale si rar antibiotice pe cale generala.
4. Indepartarea cu ajutorul laserului, distruge mai agresiv papiloamele, fara niciun risc, vindecarea facandu-se fara a lasa urme, laserul avand beneficiul unei arsuri stricte pe zona atinsa.
Material realizat in cadrul campaniei de informare si crestere a respectului de sine a femeilor „Frumusetea la 40 de ani”, proiect derulat in perioada martie 2015 – februarie 2016 de Russenart Communications in parteneriat cu Hebra Dermatologie, Pirifan Distribution, Metamorphosis Center, Jolidon, Beauty Boutique si pictorul Daniel Bulimar-Henciu.
Campania ‘Frumusetea la 40 de ani’ a fost derulata timp de 12 luni, in perioada martie 2015 – februarie 2016.