Patrunjelul este extrem de pentru sanatate, chiar si daca este consumat in cantitati mici. Aceasta planta este un complex foarte puternic de vitamine, provitamine, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sulf, cupru, aminoacid si clorofila. Pe langa gustul incomparabil, iata ce beneficii mai poate oferi aceasta planta nemaipomenita, scrie obiectiv.info.
Nu ezita să incluzi pătrunjelul în dieta zilnică. Vei avea parte numai de beneficii! IATĂ CE PROPRIETĂȚI ARE PĂTRUNJELUL:
Anti-cancer
Studiile arata ca miristicina, un compus organic gasit in uleiul esential de patrunjel, inhiba nu numai formarea tumorii, dar, de asemenea, activeaza enzima glutation-s-transferaza, care ajuta la combaterea moleculelor oxidate.
Antioxidant
Patrunjelul este bogat in antioxidanti printre care si luteolina, un flavonoid care lupta cu radicalii liberi din organism, care cauzeaza stres oxidativ in celule. Doar 2 linguri de patrunjel contin 16% din necesarul zilnic de vitamina C si peste 12% din necesarul zilnic de vitamina A – doi antioxidanti puternici. Ajuta la refacrerea mecanismelor celulare, mentinand in felul acesta tineretea.
Antiinflamator
Impreuna cu luteolina, vitamina C gasita in patrunjel serveste ca un agent antiinflamator eficient in organism. Daca este consumat in mod regulat, combate osteoartrita si artrita reumatoida.
Sistem imunitar sanatos
Vitamina C si vitamina A gasite in patrunjel ajuta la consolidarea sistemului imunitar al organismului. Vitamina C este necesara pentru colagen, principala proteina gasita in tesutul conjunctiv. Acest nutrient este esential nu numai pentru accelerarea capacitatii organismului de a vindeca ranile, dar si pentru mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor.
Vitamina A, pe de alta parte, fortifica punctele de intrare in organismul uman, cum ar fi mucoasa ochilor, caile respiratorii, urinare si intestinale. Mai mult decat atat, limfocitele, sau celulele albe din sange, au nevoia de vitamina A pentru a lupta impotriva infectiilor din organism.
Inima sanatoasa
Homocisteina, un aminoacid din organism, ameninta vasele de sange ale corpului atunci cand nivelul sau devine prea mare. Din fericire, acidul folic (vitamina B9) gasit in patrunjel ajuta la conversia homocisteinei in molecule inofensive.
Consumul regulat poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral si ateroscleroza.
Vitamina K
Doua linguri de patrunjel contin o cantitate enorma de vitamina K, 153 % din DZR. Aceasta este necesara pentru sinteza osteocalcinei, o proteina care intareste structura oaselor.
Vitamina K previne, de asemenea, acumularea calciului in vasele de sange, care poate duce la ateroscleroza, boli cardiovasculare si accident vascular cerebral.
Infrumuseteaza podoapa capilara
Pantrunjelul poate fi utilizat cu succes in compozitia mastilor pentru par, acesta fiind de 6 ori mai puternic decat ginsengul . Este un tonic excelent si iti poate infrumuseta podoaba capilara mai mult decat orice produs scump de pe piata.
Neutralizeaza efectele viciilor
Fumatorii si persoanele consumatoare de alcool se pot bucura si ei de… Citește mai departe AICI