Deși consumul de alcool este considerat un viciu, medicii au stabilit ca, baut in cantitati moderate, acest obicei are efecte benefice organismului.
Un pahar de vin in fiecare zi creste rezistenta sistemului imunitar si lupta impotriva infectiilor, scrie The Telegraph.
Medicii recomanda in special vinul rosu, care contine revesterol. Aceasta substanta lupta impotriva cancerului si protejeaza inima.
Mai mult, in urma unor studii recente, oamenii de stiinta si-au dat seama ca etanolul creste eficienta vaccinurilor.
“Persoanele care beau in fiecare seara, la cina, cate un pahar de vin rosu, au o sanatate mai buna”, spune profesorul Ilhem Messaoudi.
Efectul benefic dispare insa in cazul unui consum abuziv, avertizeaza cercetatorii.
Rezultatele studiului au fost publicate intr-o revista de medicina.
Beneficiile vinului rosu asupra sanatatii
Reduce riscul mortalitatii. Cercetatorii europeni declara ca un aport zilnic moderat, de vin rosu (22-32 g de alcool) are un efect protector impotriva tuturor cauzelor de deces.
Fumatul. Fumatul acut afecteaza in mod semnificativ capacitatea vaselor de sange de a se relaxa in mod natural. Vinul rosu, cu sau fara alcool, reduce efectul negativ al fumatului asupra endoteliului – stratul de celule care se alcatuiesc intr-o captuseala impotriva frictiunii vaselor limfatice, de sange, si inima.
Somnul. Noile cercetari arata ca vinul rosu, in special Cabernet Sauvignon, Chianti si Merlot, contine melatonina. Melatonina ajuta la reglarea ceasului biologc, asadar, consumul unui pahar de vin rosu inainte de culcare poate fi benefic pentru somn. Melatonina este de asemenea, un antioxidant, ceea ce inseamna ca are proprietati anti-imbatranire si anticangerigene.
Sanatatea creierului. Resveratrolul este dovedit a fi un protector eficient impotriva bolii Alzheimer si dementei.
Cancer
– Cancerul de plamani – cercetatorii au descoperit ca fiecare pahar de vin rosu consumat zilnic, reduce riscul cancerului de plamani cu 13%.
– Cancerul de prostata – 4 sau mai multe pahare de vin rosu pe saptamana ajuta la diminuarea riscului de cancer de prostata cu 50% si riscul manifestarii unei forme agresive de cancer de prostata cu 60%.
– Cancerul mamar – consumul moderat de vin rosu se pare ca ar reduce riscul aparitiei cancerului mamar. Cu toate acestea, consumul a mai mult de 1-2 pahare de alcool pe zi, se pare ca mareste riscul aparitiei cancerului de san la femei, asadar, moderatia este cheia.
Racelile. Cercetatorii europeni au descoperit ca persoanele care consuma mai mult de 2 pahare de vin rosu pe zi, manifesta cu 44% mai putine raceli decat cei care se abtin de la consumul de vin rosu.
Inflamatiile. S-a dovedit ca resveratrolul are proprietati antiinflamatorii, ceea ce ajuta la mentinerea sanatatii fizice generale din moment ce multe boli si maladii sunt atribuite inflamatiilor.
Hipertensiunea. Consumul excesiv de alcool este in general considerat un risc de hipertensiune. Cu toate acestea, exista cateva dovezi ale unor efecte favorabile ale vinului rosu asupra presiunii sangvine. Doua pahare de vin rosu (250 ml) sorbite in timpul mesei, scad presiunea arteriala la persoanele afectate de hipertensiune.
Surse selective: sfatulpartinilor.ro, doctorulzilei.ro