Cum fierbi corect orezul ca să iasă perfect, în funcție de tipul lui. Secretul bucătarilor profesionişti

Foto: Pixabay.com

Orezul servit ca garnitură poate să fie delicios şi merge cu aproape orice fel de carne sau chiar alături de legume. Cu toate acestea, pregătirea lui perfectă, să fie fiert, aerat şi să nu se lipească este un  adevărat test pentru gospodine.

De obicei orezul se pune la fiert în apă rece după ce se spală în prealabil cu mai multe rânduri de apă. Acest lucru este recomandat din două motive: unele mori folosesc pudră de talc pentru decorticarea orezului. Clătirea orezului înainte de gătire elimină o parte din amidon, astfel că acesta nu va mai fi atât de lipicios.

Citeşte şi: Diferența dintre cartofii albi și cei roșii. Care sunt mai sănătoși

Pentru gătitul orezului cu bob rotund nu trebuie să-l puneţi în prealabil la înmuiat. Dacă folosiţi însă un produs mai vechi atunci lăsaţi-l la hidratat timp de 30 de minute. Produsul gătit va fi mai fin şi nu boabele nu se vor sparge.

Şi orezul basmati trebuie hidratat înainte de a-l găti. În acest fel bobul ajunge la lungimea lui maximă. În ambele cazuri asiguraţi-vă că aţi scurs bine apa de pe orez, în caz contrar riscaţi să-l gătiţi cu mai multă apă decât v-aţi propus sau recomandă reţeta.

Cât se fierbe orezul

Orezul alb își triplează volumul la fierbere. Proporția orez-apă este de 100 de grame la 200 de mililitri. Fierbe-l în apă cu sare și nu-l amesteca, pentru că devine cleios. Orezul brun este bogat în fibre. În cazul lui, proporția este de 100 de grame de orez la 250 de mililitri de apă.

Citeşte şi: Cel mai simplu truc pentru o friptura fragedă: secretul care face carnea de porc…

Orezul cu bob rotund fierbe repede, însă trebuie să ții cont că are o textură cremoasă, moale. Orezul Basmati – înainte să-l prepari, fierbe-l în 2-3 ape, apoi lasă-l la înmuiat jumătate de oră.

După ce a terminat de fiert, lăsaţi-l să se odihnească fără a ridica de pe oală capacul. Puteţi să-l lăsaţi între 5 şi 30 de minute dar nu mai mult. Acest răgaz va permite aburului să se împrăştie uniform, iar orezul va fi în întregime gătit, aerat şi cu bobul întreg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


+ 8 = 14

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.