Este bicarbonatul de sodiu un leac miraculos sau otravă? Explicațiile specialiștilor

bicarbonat de sodiu curata cuptorul
Sursa foto: pixabay.com

Suntem invadați zilnic de o mulțime de articole care prezintă bicarbonatul de sodiu ca un remediu pentru o mulțime de afecțiuni, inclusiv pentru unele forme de cancer. De asemenea bicarbonatul este nelipsit din mulțimea de rețete bio pentru diverse produse de curățenie.

Care este adevărul? Este bun sau nu bicarbonatul de sodiu? Ne face bine sau ne face rău?
Ce știm din bătrâni este că bicarbonatul este bun pentru arsurile la stomac și nu puțini sunt cei care obișnuiesc să bea apă cu bicarbonat când simt neplăceri.

Însă medicii spun că bicarbonatul poate fi de ajutor pentru moment, în caz de urgenţă, dacă în casă nu există un pansament gastric. Și asta pentru că, folosit excesiv, timp îndelungat, bicarbonatul accentuează predispoziţia spre ulcer.

Articolul continuă după recomandări

Citește și: Presară bicarbonat pe saltea şi vezi ce se întâmplă. Vei rămâne uimită! – VIDEO 

Citește și:  10 întrebuințări uimitoare ale bicarbonatului de sodiu. Ce minuni poți face cu banalul praf din bucătărie

Citește și: Pulverizează alcool sanitar pe pat, iar a doua zi vei fi uimită de efect. Trucuri utile

“Pe moment are o acţiune imediată, agreabilă, promptă, iar pacienţii îl preferă pentru că este la îndemână şi este foarte ieftin. Folosit pe termen lung poate apărea fenomenul de rebound, aciditatea se intensifică şi va accentua predispoziţia spre ulcer.

Bicarbonatul nu te omoară, dar e ca şi când te-ai încălzi cu un pahar de ţuică. Pe măsură ce consumi, tot ai vrea mai mult. În timpul unei crize, mai bine folosim un pansament gastric autorizat”, susţine medicul chirurg Călin Tiu, citat de Adevărul.ro.

Bicarbonatul e folosit des și pentru albirea dinților, însă medicii spun că dacă nu ştim cum să ne periem dinţii cu acest preparat, ne-am putea face mai mult rău decât bine.

Și asta deorece bicarbonatul este foarte abraziv, zgârie smalţul dinţilor și poate produce o serie de răni ale gingiilor.

În plus, e bine de știut că bicarbonatul de sodiu modifică PH-ul sangvin şi se ajunge astfel la afectarea funcţiei renale, la iritabilitate sau la suferinţa altor organe.

ATENȚIE!!! Consumat în cantități mari, bicarbonatul poate fi letal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


3 + 9 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.