Șoferii opriți de agenții rutier în trafic și care vor să scape de plata unor amenzi de circulatie încercând să-i intimideze pe polițiști cu amenințări sau filmări cu telefonul, trebuie să știe că își fac mai mult rău. Legislația în vigoare prevede clar că șoferii nu au voie să iasă din mașină decât la solicitarea polițistului, iar șoferii nu au voie să le ceară legitimațiile la verificare. Mai mult, dacă șoferii se comportă în acest mod, riscă să rămână fără permis.
Conform art.183 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 republicată „conducătorul vehiculului oprit la semnalul regulamentar al polițistului rutier sau, după caz, al polițistului de frontieră, este obligat să rămână în vehicul, cu mâinile pe volan, iar ceilalți pasageri să nu deschidă portierele, respectând indicațiile polițistului”, se arată pe pagina de Facebook „Polițiștii au Umor”.
Citește și: Dacă te muți aici primești pe loc 2.000 de euro și chirie de doar 50 euro
Citește și: 4 moduri simple de a atrage bani în viața ta. Învață cum să fii bogat
Totodată, potrivit art. 100, alin.3, lit. f din OUG 195/2002-republicată, constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarei fapte (litera f): nerespectarea semnalelor, indicațiilor și dispozițiilor polițistului rutier aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu.
Citește și: Ce a făcut un băiat de 5 ani după ce a găsit în casă 6.500 de euro. Părinții sunt în stare de șoc
Șoferii care apreciază că polițistul a făcut un abuz pot ataca în instanță procesului-verbal de constatare a amenzii sau pot depune plângere la sediul Inspectoratului Județean de Poliție la care este încadrat polițistul.