Craciunita cactus. Cum îngrijești Crăciunelul ca să aibă cât mai multe flori și cum îl înmulțești

Craciunita cactus
Sursa foto: commons.wikimedia.org

Cactusul de Craciun (Schlumbergera), cunoscut in popor sub numele de Craciunita sau Craciunelul, este una dintre cele mai usor de ingrjit plante cu flori tropicale, a carei speranta de viata este foarte mare. Insa trebuie respectate niste reguli.

Craciunita nu este plantata doar pentru aspectul ei de invidiat, ci si pentru ca oamenii o daruiesc in apropierea sarbatorilor de iarna, fiind un simbol al Craciunului. 

Cunoscută sub denumirile Schlumbergera sau „Nu Ma Deranja”, este o specie originară din Brazilia, foarte îndrăgită datorită florilor atrăgătoare, cu nuanțe variate, de la alb, roz și roșu, până la purpuriu, violet, galben, oranj și auriu.

Cactusul Crăciunului înflorește în perioada iernii, de aceea este folosit de obicei ca element de decor în casă de Crăciun.

Planta nu este foarte pretențioasă în privința solului, dar ar fi bine ca acesta să fie ușor drenat.

Cumpără un substrat special preparat pentru cactuși, iar dacă nu găsești, creează straturi din pământ de grădină și nisip.

De asemenea, are nevoie de multă apă și nu se adaptează bine în conditiile unui sol uscat. Totuși, udarea în exces poate fi o problema pentru plantă, caz în care încep să-i putrezească rădăcinile.

Citește și: Crizantema, legenda superbă a reginei florilor de toamnă, supranumită planta tinereții veșnice și a fericirii

Udarea Crăciunelului

Udarea plantei se face moderat, când pământul se usucă puțin la suprafață. Vara, când temperaturile sunt ridicate, Cactusul Crăciunului poate fi udat abundent, inclusiv prin pulverizare pe frunze.

De reținut este că în perioadele în care umiditatea din aer este scăzută pot apărea păianjenii roșii. Altă problema poate fi mucegaiul care se formează la suprafața ghiveciului din cauza udării necorespunzătoare.

În acest caz va trebui îndepărtat stratul de pământ de la suprafața ghiveciului și înlocuit cu unul uscat, apoi va trebui să rărești udările. La apariția mugurilor florali se reiau udările normale și fertilizarea.

Redu cantitatea de apă pe parcursul lunii octombrie și reia udarea normală în noiembrie.

Citește și: 15 plante pe care trebuie să le ai în casă. Alungă energiile negative, aduc prosperitate și sănătate

Cactusul Craciunului
Sursa foto: Pixabay.com

De ce i se spune ”Nu Mă Deranja”

Cactusul Crăciunului necesită multă lumină naturala. Evită să îl așezi în apropierea surselor de căldură. Planta înflorește doar dacă timp de câteva luni nu este mutată din poziția inițială, de aceea este supranumită ”Nu Mă Deranja”.

În timp (5-10 ani), crenguțele plantei se lemnifică la bază, dând aspectul unui arbust bine ramificat. La o lună după ofilirea florilor, încearcă să îi retezi crenguțele astfel încât să se poată dezvolta sub formă de arbust.

Având în vedere că noile crenguțe cresc primăvara, pune-i Cactusului îngrășământ diluat la două-trei săptămâni după ce începe să crească.

Planta are nevoie de schimbarea pământului la doi-trei ani, în funcție de concentrația de minerale din acesta, iar replantarea trebuie făcută primăvara. Dar dacă planta risca să moară din cauza solului, poți face replantarea în orice altă perioadă a anului.

Citește și: Mana Maicii Domnului, planta tămăduitoare pe care mulți o ocolesc. Iată legenda ei superbă

Cum înmulțești Cactusul Crăciunului

Cactusul Crăciunului se va înmulți cel mai bine prin fragmente de tulpini (butași), în perioada martie – aprilie. Dar se poate înmulți pe toata perioada caldă a anului, chiar și iarna.

Înainte de a fi plantată, suprafața secționată va fi lăsată să se usuce câteva ore. Fiecare secțiune trebuie să conțină două sau trei segmente ale plantei, alăturate.

inmultire Cactusul Craciunului

După ce lași secțiunea să se usuce, planteaza-o într-un ghiveci cu același tip de sol. Ascunde în pământ jumătate din primul segment de plantă. Tratează butașii ca pe plante mature.

În aproximativ 4 până la 6 săptămâni, cactusul de Crăciun ar trebui să prindă rădăcini și să înceapă să dezvolte noi secțiuni. Poți începe să îl fertilizezi după creșterea primului segment nou.

Sursa: Magazinul de case

CITEȘTE ȘI: Leguma care „mănâncă“ zahăr. E duşmanul de temut al diabetului

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește comunitatea Landia pe Facebook. Like!

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.